Inundatiile din Caras Severin asa cum au fost ele surprinse de cetateni VIDEO

Infocs.ro a realizat un material video în exclusivitate, doar cu filmuleţe şi fotografii primite de la cititori. Le-am editat puţin, le-am aranjat și le-am făcut video pe care-l vom posta pe youtube. În acest fel, o mică părticică din istoria acestor zile, va fi oricând la dispoziția celor interesați. În ultimele 24 de ore, pentru limitarea efectelor fenomenelor hidro-meteorogice manifestate, în judeţul Caraş-Severin au intervenit peste 130 de pompieri militari din care 9 trimiși din judeţul Dolj şi cel puţin 50 de pompieri voluntari.


Pe parcursul zilei au fost emise 4 avertizări hidrologice cod roşu, 1 avertizare meteorologică cod roșu şi una cod portocaliu. Au fost transmise 6 mesaje prin RO-Alert și notificate autorităţile locale. Au fost semnalate evenimente (revărsări de ape, formari de torente /viituri), în aproape 30 de localităţi. În urma acestor evenimente hidrometeorologice au fost inundate drumuri naţionale/judeţene/comunale, străzi, grădini, curţi, beciuri şi locuinţe, au fost colmatate podețe și subtraversări. Au fost desfăşurate misiuni de salvare/evacuare pentru 28 de persoane (în localităţile Oţelu Roşu, Păltiniş, Zăvoi, Remetea Mare). Lucrători CFR au acţionat pentru repunerea în funcţiune a liniei ferate Resita-Caransebes (blocată cu aluviuni, copaci căzuţi), iar cei de la drumuri naţionale au intervenit pentru curățare sectoarelor de drum afectate (DN 57, 58, 58B, 68, E70, DN 6, DN 58 A). Pe unele sectoare de drum circulaţia a fost întreruptă temporar de mai multe ori pe parcursul zilei.


Inundatiile din Caras Severin asa cum au fost ele surprinse de cetateni. Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă forţele profesioniste cărășene au intervenit cu 18 autospeciale şi 16 motopompe de diferite tipuri şi capacităţi, la care se adaugă mijloacele din dotarea autorităţilor publice locale şi cele venite în sprijin de la ISU Dolj. La Remetea Pogănici şi Obreja reprezentanţii SGA împreună cu pompierii au înălţat malurile cursurilor de apă cu ajutorul sacilor de nisip pentru a proteja gospodăriile din apropiere. Forţele de intervenţie sunt şi la această oră în teren şi acţionează în sprijinul comunităţilor afectate. De asemenea, au fost implicate şi mai multe forţe ale Poliţiei, Jandarmeriei, Salvamont şi Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş.

Ora 12:30

PERICOL INUNDATII – COD ROSU hidrologic 19.06.2020 ora 12:00- 20.06.2020 ora 09:00-bazine hidrografice: POGANIS si BISTRA. Nu folosiți podurile și căile rutiere expuse pericolului de inundație. Nu încercați să traversați cursurile de apă prin locuri neamenajate. Dacă sunteți ȋntr-o zonă inundabilă: ȋndreptați-vă spre locurile de refugiu cele mai apropiate; pregatiți-vă pentru o eventuală evacuare din zona expusă pericolului. Informați și persoanele din vecinătatea dumneavoastră. Acolo unde este posibil, adăpostiţi animalele într-un loc mai sigur.

Cod portocaliu meteorologic valabil pana la ora 16:40. Fenomene vizate: averse ce vor cumula 35-45l/mp. Zona vizata: Sacu. In localitatea Dezesti au fost evacuate 12 persoane. Au fost puternic afectate de inundații peste 40 de case. O casa s-a prăbușit parțial si alte 4 sunt in pericol sa se prăbușească.

Astăzi, până la ora 20, în contextul inundaţiilor înregistrate în ultimele zile, aproximativ 60 de pompieri militari au intervenit în 38 de situaţii în sprijinul cetăţenilor din localităţile Apadia, Zorlenţu Mare, Caransebeş, Oţelu Roşu, Voislova, Iaz, Remetea Pogănici, Dezesti şi Bradisoru de Jos. De asemenea, pe raza a 10 UAT-uri au acţionat în jur de 80 de pompieri voluntari şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Inundatiile din Caras Severin asa cum au fost ele surprinse de cetateni. Tot astăzi, au fost transmise 4 mesaje de avertizări hidro-meteo de cod roşu către cetăţenii din zonele vizate.
Din informaţiile puse la dispoziţie de către SGA, la această oră, toate cotele cursurilor de apă sunt în scădere. Doar pe Poganis, în zona localităţii Valea Păi, se mai înregistrează o depăşire a cotei de pericol cu 89 cm, dar şi aceasta a scăzut mult faţă de valorile înregistrate anterior.

Comentarii

comentarii