IRESPONSABILITATE, LĂCOMIE, PROSTIE CRIMINALĂ? Europa arde, iar noi măcelărim pădurile din parcurile naționale

Peste doar câțiva ani (puțini, foarte puțini), ce-o să le răspundem copiilor și nepoților noștri când ne vor întreba: ”dar voi ce-ați păzit?”. Prietenii îmi spun, iar Inspectorul Pădurii confirmă, că Romsilva iar a aprobat tăieri, cică ”de conservare”, în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Și nu în orice zonă a parcului, ci în Rezervația Cheile Carașului, adică în una din cele mai importante valoroase zone a lui! În goana după o mână de firfirici, pentru doi bani de pleu ciuruit, pentru conturile unor nesimțiți, nu suntem în stare să ne protejăm nici măcar cele mai valoroase păduri ale României!

Destinul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului e tragic și, în același timp, ilustrativ pentru modul în care ne raportăm la criza climatică prin care trecem. Actualul contract, prin care Romsilva a preluat în administrare PN Semenic – Cheile Carașului, datează din octombrie 2014. Potrivit contractului, în doi ani ar fi avut obligația să trimită spre aprobare Planul de Management. Nu a făcut-o și, după trei ani și jumătate, în mai 2018, fostul director al Ariilor Naționale Protejate (ANANP) George Fazacaș a trimis o notificare de punere în întârziere de 30 de zile, la expirarea căruia contractul ar fi trebuit reziliat automat (facsimil în galeria foto). După alți trei ani și jumătate, tot nu s-a făcut aprobat Planul de management, dar Romsilva continuă să administreze PN Semenic – Cheile Carașului. Și își permite să dea liber la drujbe în pădurile parcului! Asta chiar dacă, la solicitarea mea, au fost demarate anchete ale Corpului de Control al Ministerului Apelor și Pădurilor, au fost sesizate instituțiile de cercetare penală, am dus cazul în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, combaterea corupției și abuzuri din Senat, iar ministrul tablagiu a ajuns și la fața locului! Degeaba! ”Legea Drujbelor” e mai tare decât legile României!

Privesc cu durere imaginile, din ultimele zile și săptămâni, cu pădurile și localitățile cuprinse de flăcări din Grecia, Turcia, Italia, Portugalia, SUA și din multe alte colțuri ale lumii. Dramele oamenilor și ale viețuitoarelor ajunse de vâlvătăile necruțătoare sunt greu de descris. Și privesc distrugerile din ultimii ani – vezi galeria foto – din Parcul Național Semenic – Cheile Carașului. Sunt imagini ale iresponsabilității, lăcomiei și prostiei criminale, care ne arată că refuzăm să înțelegem ce ni se întâmplă. În lupta cu efectele devastatoare ale schimbărilor climatice și diminuarea efectelor acestora, parcurile naționale au un rol esențial pentru conservarea și păstrarea echilibrului ecologic. Dacă nici acum – când efectele schimbărilor climatice au ”evadat” din studiile seci ale ale cercetătorilor și le putem vedea și simți dimensiunea tragică – nu putem scoate drujbele nici măcar din parcurile naționale, atunci n-are sens să ne plângem de milă.

Peste ani (foarte, foarte puțini), o să ne privim în ochi copiii și nepoții și să le spunem senini: ”nu era treaba noastră!”. Sau nu?

PS.: Le mulțumesc celor peste 20.000 de cetățeni care au semnat deja petiția inițiată de Declic pentru interzicerea tăierii pădurilor din parcurile naționale. Și vă mulțumesc tuturor celor care o veți semna de acum încolo și o veți da mai departe! O găsiți la acest link: https://facem.declic.ro/…/interziceti-taierea-padurilor… Chiar ”e treaba noastră!”.

Preluare de pe pagina fb Mihai Goţiu 

Comentarii

comentarii

One thought on “IRESPONSABILITATE, LĂCOMIE, PROSTIE CRIMINALĂ? Europa arde, iar noi măcelărim pădurile din parcurile naționale

Comentariile sunt închise.