Istoria camioanelor vechi romaneşti readuse la viaţa de Petru Filca din Iabalcea VIDEO

Istoria camioanelor vechi romaneşti readuse la viaţa de Petru Filca din Iabalcea. O pasiune cu mulți bani, răbdare și mulți litri de combustibil. Vorbim de restaurarea autocamioanelor românești produse acum vreo jumătate de veac la Fabrica de Autocamioane Steagul Roşu din Brașov. Singurul producător de camioane cu care s-a construit România de dinainte de 1989. Pasiunea lui Petru Filca este o poveste de viață, o filă de istorie fiindcă unele dintre lucrările lui sunt unicat . Este pasiunea de o viață a lui Petru Filca din satul Iabalcea, comuna Carașova, judeţul Caraș Severin.
Petru Filca, de 46 de ani, şofer profesionist, este din satul Iabalcea din Caras Severin şi are o pasiune pentru astfel de vehicule de când se ştie. De fapt, şi şcoala de şoferi şi-a făcut-o pe un DAC SRD 6.135, care era tot cam ca şi acest camion, doar că apăruse vreo zece ani mai târziu, fiind echipat cu motor Diesel.

În curtea  şi în jurul casei lui, se afla un adevărat muzeu al camioanelor romaneşti vechi de peste 40 de ani. Şi toate funcţionează şi toate au fost puse în mişcare şi renovate de un pasionat al motoarelor.

Istoria camioanelor vechi romaneşti readuse la viaţa de Petru Filca din Iabalcea. Din puținii lui bani obținuți din munca câmpului și din ajutorul oferit de soția sa care lucrează în Austria, Petu Filca a recondiționat camioanele romanești de diferite tipuri produse acum 50 de ani la fabrica de autocamioane de la Brașov. Prin munca sa, Petru a redat viață și strălucire unor rable aruncate la fier vechi.
Din mormanele de fiare vechi și bucățile de tablă sau din piese ruginite, prin muncă și multă răbdare, pasionatul de camioane vechi a redat strălucirea unor piese motorizate ce acum au devenit parte din istorie. Fabrica de la Brașov nu mai există, dar camioanele lui Petru Filca încă duduie pe șoselele satului. Asta deoarece – cum termină de recondiționat un autocamion, a doua zi se prezintă cu el la RAR pentru a fi omologat și înscris în circulație. Cu acte în regulă.

Aceasta este pasiunea unui crașovan pasionat de motoare și maşini. Un succes a fost recondiţionarea unui camion de tip MApN – adică militar. Atunci când își permite financiar, Petru Filca scoate pe străzi fie un un Bucegi, seria 114 din 1976, fie un ,,Carpați” sau un MAN. Toate autocamioane – vehicule speciale folosite odinioară pe șantiere sau pentru militari. Unele au dublă tracţiune (4×4), iar goale, acestea trec de o greutate de 5 tone. Consumul – este pe măsura vechimii și a tehnologiei de acum 40 sau 60 de ani – undeva peste 30 de litri la sută de km.

Istoria camioanelor vechi romaneşti readuse la viaţa de Petru Filca din Iabalcea. Începutul a fost cu un camion, un DAC SRD construit în 1980. Este vorba de o basculantă cu motor pe motorină. A urmat apoi un Carpaţi, de trei tone, din………1960. Când vine vorba despre bani și cheltuieli, Petru se fereşte să spună cât l-a costat să recondiţioneze aceste camioane. A lucrat mult la Bucegiul din 1976, a dat ore și zile întregi la peria de sârmă până l-a scos la culoarea inițială.

Însă nu vorbește de efort, de mâinile bătătorite. Doar spune că a fost nevoie de muncă. Multă, multă muncă. E nevoie de bani pentru vopsit, pentru recondiţionat caroseria şi curăţat rugina. Nu mai pune în calcul procurarea pieselor, curățarea sau repararea acestora. Îi sunt tare dragi aceste mașini vechi şi când le vede, dorința să este ca să le readucă la viață și gloria de odinioară. Fiindcă omul spune că astea sunt camioanele cu care s-a construit România de dinainte de 1989. Iar acum nu mai avem nici uzinele care le-au proiectat și construit.

Nu primește de la nimeni un ban. Din banii din casă și ce obține din munca lui de agricultor și crescător de animale, Petru Filca va scoate la drum încă trei mormane de fier vechi. Asta însă în anii următori, în funcție de cum strânge banii și piesele trebuincioase.

Istoria camioanelor vechi romaneşti readuse la viaţa de Petru Filca din Iabalcea. Un alt necaz este pricinuit de problemele pe care le întâmpină când vine vremea pentru de taxele de înmatriculare. Dacă ar reuşi să le încadreze şi înregistreze ca vehicule cu valoare istorică, ar putea scăpa de ele. I-ar fi de mare ajutor un consilier juridic care să-i dea sfaturi, să știe la ce autorități să apeleze. Petre Filca are doar școala profesională și se descurcă mai greu cu problemele legislative.

Despre pasiunea lui Filca s-a aflat deja și turiștii ce trec spre Peștera Comarnic, se opresc la poarta lui ca să vadă minunile readuse la viață. Din păcate, camioanele sunt depozitate care pe unde, pe sub poala pădurii, prin curte, pe sub șopronul casei. Trebuie ferite de ploaie și mai ales, de soare. Intemperiile atacă vopseaua și lacurile și ştirbesc frumusețea bunicuțelor resuscitate cu atâta muncă.

De un mare ajutor i-ar fi pasionatului de camioane vechi, un șopron. Acolo ar putea parca aceste camioane pentru a fi văzute de turiști și cei interesați de motoare vechi. Poate că acum, din acest material, autoritățile județene și locale – cei care se ladă că promovează turismul în Banatul de Munte, vor vedea și această oportunitate ce ar putea deveni o atracție turistică.

Istoria camioanelor vechi romaneşti readuse la viaţa de Petru Filca din Iabalcea. Dar, în condiția în care la Reşita există un muzeu de locomotive în aer liber insuficient promovat, fântâna cinetică a lui Lucaci, primul pod sudat din Europa, este greu de crezută ca aceste autorități să vadă oportunitatea unui nou muzeu la Iabalcea. Dar, cine știe, se mai întâmplă și minuni.

Comentarii

comentarii