Istoricul și cercetătorul Rudolf Graf este cel mai nou cetățean de onoare al Reșiței VIDEO

Istoricul și cercetătorul Rudolf Graf este cel mai nou cetățean de onoare al Reșiței. Acesta a primit distincția cu ocazia împlinirii a 250 de de istorie industrială pentru „merite deosebite în creșterea prestigiului și renumelui Reșiței”. Cu acestă ogazie au fost lansate și o serie de cărți ce ilustrează istoria capitalei Banatului montan.


Reputat istoric, autor a numeroase volume ce fac referire la Reșița și la trecutul său industrial, Rudolf Graf a fost timp de doisprezece ani prorector al Universității Babeș Boyai din Cluj, fiind unul dintre promotorii venirii la Reșița a celei mai importante universități din România. Pentru aceste merite acesta a primit Titlul de cetățean de onoare al Reșiței, decernarea distincției a fost găzduită de Muzeul banatului Montan.

În discursul său de acceptare a distincției de cetățean de onoare al municipiului de pe Bârzava, Rudolf Graf, a vorbit și despre posibila dezvoltare a Reșiei în domeniul tehnic.  

În cadrul manifestării găzduite la Muzeul Banatului Montan, au fost prezentate în oglindă prima monografie a Reșiței publicată în urmă cu 125 de ani scrisă de Mihalik Sandor și tradusă în premieră din maghiară abia în 2021, de către cercetătorul Attila Varga, și cea mai recentă monografie a urbei, scrisă Nicolae și Eduard Magiar.

Totodată, au fost lansate alte 4 monografii  în facsimil scrise despre Reșița și uzinele ei în 1877, 1927, 1930 și  1935. Volumele au apărut datorită sprijinului oferit de Clubului Rotary Reșița. De asemenea, Clubul Rotary Reșița a oferit o bursă șefilor de promoției de la Facultatea de Inginerie din Cadrul centrului UBB Reșița.

 

Comentarii

comentarii