Jandarmeria asigură ordinea publică pe timpul mini-vacanţei de 1 Mai
Peste 50 de jandarmi vor acționa zilnic, la nivel local, în perioada 30 aprilie – 4 mai a.c., pentru ca manifestările prilejuite de mini-vacanţa să se desfăşoare într-un climat de siguranţă.
Jandarmii vor acţiona pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale, a actelor de violenţă, a consumului de băuturi alcoolice în locurile neautorizate, a cerşetoriei, a prostituţiei, etc.
În acest sens, jandarmii vor desfăşura acţiuni punctuale sau de patrulare cu precădere în zonele şi arterele intens circulate, în parcuri, cluburi de noapte, discoteci, terase etc., urmărind identificarea şi luarea de măsuri faţă de persoanele care manifestă un comportament antisocial (cerşetori, hoţi din buzunare etc.), precum şi prevenirea oricăror incidente ce pot tulbura ordinea şi liniştea publică.
Pentru siguranţa turiştilor şi în special pentru evitarea neplăcerilor, pe timpul minivacanţei petrecute în staţiuni sau pe munte, Jandarmeria recomandă turiştilor să nu lase bunuri de valoare la vedere, în camerele de hotel, pe plajă sau în autoturisme, să se asigure întotdeauna că au încuiat uşa şi au închis ferestrele camerei unde sunt cazaţi sau ale autoturismelor şi să nu parcheze maşinile în locuri ferite, sau slab luminate.
În situaţia în care observă persoane cu comportament antisocial sau sunt abordaţi de persoane necunoscute cu scopuri obscure, cetăţenii sunt sfătuiţi să anunţe cel mai apropiat echipaj de ordine publică.
De asemenea, Jandarmeria Montană îşi va intensifica acţiunile în zona staţiunilor şi pe traseele turistice. Jandarmii montani vor acţiona zilnic, în staţiunile montane şi balneare, pentru menţinerea unui climat de linişte, prevenirea şi combaterea infracţiunilor, îndrumarea şi informarea turiştilor aflaţi pe traseele montane, precum şi salvarea şi evacuarea turiştilor aflaţi în dificultate.
Jandarmii montani sfătuiesc turiştii să nu se aventureze pe traseele montane fără echipament adecvat, să se informeze asupra traseului pe care doresc să îl parcurgă, să nu consume alcool înainte să pornească în druneţii pe traseele montane şi să aibă un echipament adecvat zonei de munte (ţinută adecvată, lanternă, rucsac şi trusă de prim ajutor, sac de dormit etc.).
De asemenea, aceştia trebuie să adopte un comportament decent, să nu săvârşească fapte de natură să tulbure ordinea publică şi să nu recurgă la deteriorarea amenajărilor turistice, marcajelor sau indicatoarelor.
Compartimentul Informare, Relaţii Publice şi cu Publicul