Jucăriile la control – acestea pot pune în pericol sănătea copiilor

Piața reșițeană și nu numai abundă în jucării care pot pune în pericol sănătea copiilor, fie prin pisele din care sunt compuse, fie prin produșii chimici necontrolați din care sunt realizate. Deși se demarează acțini de control, reduse numeric de altfel, acestea nu pot stăpâni sau minimiza cantitatea uriașă de jucării de calitate îndoilenică comercializate la noi.

Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Caraş-Severin a desfăşurat o acţiune de control cu puțin timp în urmă privind modul de respectare a prevederilor legale pentru siguranţa jucăriilor, inclusiv la comerţul online, dar la scară redusă.

Controalele au urmărit siguranța jucăriilor, drepturile consumatorilor, publicitatea, protecția consumatorilor, dar și măsuri de informare a cumpărătorilor.
Controlul s-a desfăşurat în reţeaua de comercializare și la distribuitori. Au fost vizați 19 agenți economici dintre care la 10 s-au depistat abateri, 3 agenți fiind sancționați cu avertisment, iar 7 dintre aceștia au primit amenzi în valoare de 7000 de lei.

Părinții sunt atenționați să verifice dacă jucăriile respectă cerințele generale de siguranță. Adică jucăriile și substanțele chimice pe care le conțin nu trebuie să pună în pericol sănătatea copiilor. De asemenea, eticheta trebuie să conțină avertizări privind vârsta pentru care este adresată jucăria , avertismente privind precauții de utilizare pentru anumite categorii de jucării, iar instrucțiunile de utilizare care însoțesc jucăria trebuie să atragă atenția utilizatorilor asupra pericolelor inerente și riscurilor de vătămare legate de utilizarea jucăriilor și asupra modului de a le evita.

Jucăriile care au etichete cu instrucţiuni şi avertismente sunt cele mai potrivite pentru copii. Simbolul Comunităţii Europene (CE) prezent pe eticheta sau pe cutia produsului reprezintă garanţia că acesta îndeplineşte condiţiile Directivei pentru Siguranţa Jucăriilor a Comunităţii Europene. Asta înseamnă că jucăria respectă regulile de fabricaţie şi este confecţionată din materiale care nu dăunează copilului.

Comentarii

comentarii