Judetul Caras-Severin promovat la Gyula, Ungaria

Presedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Silviu Hurduzeu si vicepresedintele Ionut Popovici, vor participa duminica, 2 octombrie, la Festivalul de promovare si pastrare a culturii populare traditionale romanesti „La obasii, la izvor” organizat la Gyula, Ungaria.

Destinat promovării culturii, limbii și tradițiilor populare românești, evenimentul este organizat de Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria cu sprijinul Institutului Cultural Roman din Budapesta, Consulatului General al Romaniei la Gyula si cel al Consiliului Judetean Caras-Severin.

Festivalul a fost sustinut in fiecare an de catre un judet din Romania care a prezentat cultura si traditiile populare romanesti din zona respectiva. Astfel, au fost reprezentate judetele: Bihor, Satu Mare, Bistrita, Arad, Timis, Salaj, Cluj si Maramures iar in acest an, la editia a IX-a, romanii din Ungaria vor putea descoperii bogatia folclorului din Caras-Severin.

Cultura si traditiile banatene vor fi facute cunoscute prin spectacolul folcloric ce va fi sustinut duminica, 2 octombrie, de Ansamblul „SEMENICUL” la Centrul Cultural Roman din Gyula.

O inedita colectie de port popular traditional, din patrimoniul Muzeului Judetean de Etnografie si al Regimentului de Granita Caransebes, va fi prezentata la Gyula. Vor fi expuse costume din patru zone etnografice, mai exact : Valea Timisului, Valea Bistrei, Valea Almajului si din Clisura Dunarii.

Invitatiei de a expune costume populare din colectia proprie i-au raspuns afirmativ si sotii Ionascu, proprietarii, de peste 10 ani, a unui atelier de broderie si confectionat costume populare din Calnic.

Programul cultural va fi precedat de savarsirea Sfintei Liturghii Arhieresti in Catedrala Episcopala din Gyula.

Serviciul Comunicare
Consiliul Judetean Caras-Severin

Comentarii

comentarii