Judetul Caras Severin, un judet bolnav economic cu oameni din ce in ce mai bolnavi

Tulburările mintale au avut o creştere îngrijorătoare în ultimi zece ani în judeţul Caraş-Severin, 87,70%, a declarat a declarat în şedinţa Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice, Dănilă Milos, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

Direcţia de sănătate Publică a judeţului Caraş-Severin a prezentat o statistică îngrijorătoare cu privire la dinamica bolilor cronice. Conform datelor prezentate de instituţie 49% din populaţia judeţului suferă de boli cronice, adică 145.854 locuitori. Cei mai mulţi bolnavi suferă de Hipertensiune arterială, 51.225, numărul pacienţilor crescând faţă de 2010 cu 39,86%. O creştere accentuată o reprezintă însă incidenţa tulburărilor mintale. Faţă de perioada analizată creşterea este cu 87,70% în 2017, ceea ce reprezintă 7.917 pacienţi.
Printre cauzele care au dus la o asemenea creştere se află îmbătrânirea populaţiei, creşterea stresului psihic la care este supusă populaţia, din motive preponderent social-economice, dar şi scăderea inhibiţiei tradiţionale privind accesarea serviciilor psihologice şi psihiatrice.

”Dacă în anul 2010 erau înregistraţi 4.218 pacienţi, în 2013, numărul acestora au ajuns la 5.406, iar în 2017, la 7.917. Este cea mai mare creştere, de 87.70%, respectiv, 2,68% din populaţia judeţului. Direcţia de Sănătate Publică din Caraş-Severin monitorizează permanent evoluţia acestor boli, precum şi răspunsul sistemului de sănătate la această evoluţie. În acest sens, menţinem contactul şi în continuare cu medicii psihiatrii şi cu psihologii. Trebuie multă atenţie în ceea ce priveşte aceste boli, pentru că, în timp, acestea ne pot invalida” , a declarat Dănilă Milos, directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.

De asemenea directorul adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de sănătate a declarat că în lipsa programelor de prevenţie, datele statistice se vor dubla în următorii ani.

În aceeaşi perioadă, de opt ani, dinamica evoluţiei bolilor cronice arată că, pe locul al doilea, cu o creştere de 72,31%, se află bolile cerebro-vasculare, urmate de cele pulmonare cronice obstructive, cu o creştere de 55,98%. Pe locul următor se situează tensiunea arterială şi epilepsia. Sunt considerate boli cronice toate acele afecţiuni ale stării de sănătate ce nu pot fi îndepărtate total şi care, printr-una sau mai multe manifestări ale lor, au o evoluţie trenantă, de durată.

Comentarii

comentarii