Jurnaliștii reșițeni în bucătărie cu ocazia ,,Săptămânii voluntariatului”!

Prima zi din săptămâna voluntariatului, i-a adus pe jurnaliștii reșițeni la Centrul de Zi al Fundației Humanitas Pro Deo alături de Centrul de Voluntariat din Reșița la o acțiune plină de sensibilitate. Ziariștii au lăsat pentru câteva ore activitatea gazetărească și au devenit voluntari pentru copiii beneficiari ai centrului.

Aceștia au lăsat de-o parte camerele de filmat, microfoanele, aparatele foto sau reportofoanele și după ce s-au ”echipat” cu șorțuri au demonstrat că și în bucătărie se descurcă la fel de bine.
”Am venit să dăm o mână de ajutor, așa cum ne place nouă jurnaliștilor să facem de fiecare dată, să fim alături de oameni, dar în special de copiii care au nevoie de noi. Sper să le aducem astăzi o mică bucurie cu feluri de mâncare mai diferite decât în celelalte zile”, a declarat una dintre jurnalistele venite să ajute.

Și cu siguranță copiii s-au bucurat mai mult decât de obicei pentru că meniul a avut printre altele, delicioșii și râvniții hamburgeri, iar la desert, înghețată asortată cu frișcă și mentă, decorațiuni colorate și toping – toate pregătite de către jurnaliștii reșițeni care au stat câteva ore bune în bucătăria Centrului, apoi au servita masa celor aproximativ 20 de micuți prezenți la Centrul Humanitas Pro Deo.

Și pentru că în orice bucătărie e nevoie și de un specialist în arta gătitului, alături de ziariștii reșițeni s-a ocupat de pregătirea mesei pentru copii bucătarul Ioan Francisc Cuza. ”Sunt bucătar profesionist și de săptămâna voluntariatului am fost solicitat de către Centru să vin aici să ajut. Am fost solicitat și altă dată și ne-am gândit să gătim astăzi ceva. Asta ar putea să facă și restul colegilor mei. În oraș sunt o grămadă de bucătari care din când în când ar putea trece pe aici și ar da o mână de ajutor. În plus, aragazul de aici este foarte vechi. Un restaurant care are un aragaz și vrea să-l arunce, ar putea să îl aducă la Centru. Orice ajutor e bine venit aici”, a precizat bucătarul. Acesta a venit și cu câteva sfaturi care ar fi o mână întinsă acestor copii proveniți din familii foarte sărace. De multe ori, legile sunt în așa fel făcute că mai mult încurcă decât să ajute. ”La restaurantele foarte mari rămâne mâncare și ar putea fi adusă aici, dar din cauza regulilor de multe ori exagerate; trebuie făcute analize, iar analizele vin după două zile când mâncarea se strică, se aruncă în loc să ajungă la copiii aceștia care stau prin canale” a mai spus Ioan Francisc.

Centrul de Zi Pro Humanitas Deo, este un serviciu social multifuncțional care nu se axează doar pe un anumit serviciu. Acesta oferă atât regim rezidențial, dar sprijină si persoane adulte care vin și iau mâncare acasă. Sursa de finanțare a acestui centru, este un magazin charity shop unde oameni binevoitori vin și cumpără produse sau aduc produse pentru vânzare, dar și unele persoane juridice. Beneficiarii acestui centru social, sunt în jur de 40 de copii și 12 persoane adulte.

Printre persoanele fizice cu inimă mare care le oferă ajutor se numără și Aurora Ioan. ”Asigur masa de dimineață pentru copiii de la Centru. Aduc ce mi s-a spus că mănâncă copiii de dimineață. Pentru mine este un efort mic. Efortul cel mare vine din partea lui Flori care ține în viață centru. Noi venim din când în când. O persoană mi-a vorbit despre centru și despre munca Florentinei și am simțit că aici pot să dau și eu din prinosul atât sufletesc cât și material”, a spus Aurora Ioan.

Centru de Zi Pro Humanitas Deo funcționează din 1997 și beneficiază de sprijinul tinerilor voluntari ai Centrului de Voluntariat din Reșița condus de către Dana Lupșan.

”Este o activitate în cadrul căreia noi am vrut să atragem atenția despre locuri în care oameni mai mari sau mai mici care au disponibilitate de timp pot acorda din timpul lor, din resursele lor, chiar daca două ore pe săptămână, este un loc unde se poate face voluntariat”, a precizat cea care-i coordonează pe tinerii voluntari din municipiu.

Comentarii

comentarii