Jurnalistul și scriitorul reșițean Anton Breitenhofer la 110 de ani de la naștere

Una dintre misiunile culturale însușite de către Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și de către Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița este aceea de a reaminti iubitorilor de cultură și spiritualitate personalitățile care s-au născut sau au trăit pe meleagurile Banatului Montan, numele lor fiind trecute în cartea de aur a acestui spațiu de interferențe culturale.

De data aceasta să ne aducem aminte de o personalitate a celei de a două jumătăți a secolului trecut în Banatul Montan, jurnalistul și scriitorul reșițean Anton Breitenhofer, de la a cărui naștere se împlinesc în data de 10 aprilie, 110 ani.

Născut la Reșița la 10 aprilie 1912, Anton Breitenhofer a urmat timp de șase ani aici (până în 1924) învățământul primar, apoi doi ani de gimnaziu, iar mai apoi doi ani de ucenicie în cadrul cărora a învățat meseria de lăcătuș. După schimbările din 1944, începând cu ianuarie 1945 a fost deportat timp de doi ani în Ural – Beresowsk, apoi a fost un an director silvic la Oravița. În anul 1949 se mută împreună cu soția sa, Anna (născută Sehr), cu care era căsătorit la Reșița din 24 aprilie 1937, la București. Aici a devenit unul dintre secretarii nou înființatului Comitet Antifascist German.

În anul 1954 este primit în rândul membrilor Uniunii Scriitorilor. A publicat 14 cărți în perioada 1958 – 1987 și în anul 1973 a primit Premiul Uniunii Scriitorilor pentru cartea „Zu spät für Marilena”. În anul 1960 devine membru al Uniunii Jurnaliștilor.

Între anii 1954 și 1976, Anton Breitenhofer a fost redactor-șef al cotidianului german din România „Neuer Weg” („Drum Nou“). A fost ales în Comitetul Central al Partidului Comunist Român, în Marea Adunare Națională (Parlamentul României) și a fost membru în Consiliul de Stat, vicepreședinte al biroului Consiliului Oamenilor Muncii de naționalitate germană, înființat în 11 noiembrie 1968, precum și membru al Comitetului de Stat pentru Cultură și Artă.

Președintele Republicii Federale Germania, Gustav Heinemann, i-a conferit la data de 17 mai 1971 Crucea de Onoare clasa I a Ordinului de Onoare al Republicii Federale Germania.

În anul 1976 Anton Breitenhofer iese la pensie. Moare la București în perioada Revoluției din Decembrie 1989, la 20 decembrie, și este înmormântat la Reșița, în data de 8 ianuarie 1990.

Pentru a marca împlinirea celor 110 de ani, Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița lansează un plic filatelic ocazional. Cu același prilej a fost confecționată o ștampilă filatelică ocazională. Ștampila este folosită la oficiul poștal Reșița 1, în data de 9 aprilie. Menționăm faptul că această ștampilă a fost aprobată de Federația Filatelică Română și de către Poșta Română pentru întreaga corespondență expediată în data de 9 aprilie din Reșița.

La Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița este deschisă în aceste zile o miniexpoziție documentară dedicată jurnalistului și scriitorului reșițean Anton Breitenhofer.

Erwin Josef Țigla

Comentarii

comentarii

One thought on “Jurnalistul și scriitorul reșițean Anton Breitenhofer la 110 de ani de la naștere

Comments are closed.