VIDEO 50 de producatori au pregatit la Bocsa ,,Degustarea cârnaţilor bănăţeni”

Oraşul Bocşa a găzduit în premieră pentru Banatul Montan ”Degustarea cârnaţilor bănăţeni”. Cu acest prilej, şi-au expus si prezentat ,,marfa” mai bine de 50 de producători industriali şi persoane fizice.
Degustarea cârnaţilor bănăţeni are loc pentru prima dată în judeţul Caraş-Severin. Au participat peste 30 de producători industriali de produse de carmangerie şi peste 20 de persoane fizice, care prepară cârnaţi în gospodăriile proprii. De asemenea, au fost şi câteva sute de persoane care au degustat cârnaţii bănăţeni, dar şi alte produse tradiţionale, totul fiind asezonat cu muzică şi voie bună.

La manifestare a participat şi viceconsulul Republicii Federale Germania la Timişoara, Frank Ufken, care s-a arătat impresionat atât de organizare, cât şi cârnaţii gustaţi.
”Sunt pentru a doua oară în Banatul de Munte. Prima dată am fost cu soţia şi ficele mele, într-o vizită privată şi am făcut un tur de recunoaştere. Când am văzut, apoi, invitaţia pe biroul meu de a participa la degustarea cârnaţilor din Banatul de Munte, mi-am spus că nu e nimic peste această manifestare, iar ceea ce am văzut aici, la faţa locului este pur şi simplu impresionant, este fantastic. Judecând după rezonanţa în rândul oamenilor, a celor care participă la manifestare, văzând cum reacţionează, eu consider că manifestarea este un afiş pentru regiune. Din păcate, nu am gustat cârnaţi atât cât aş fi vrut din preparatele expuse”, a declarat viceconsulul Frank Ufken.

Benjamin Josza, director executiv al Forumului Democratic al Germanilor din România, a afirmat că aceste acţiuni organizate în comunităţile mici au un impact foarte mare, iar etnia germană rezistă tocmai prin astfel de evenimente.

”Întotdeauna, manifestările care sunt organizate în Banatul Montan sunt la superlativ, aşa încât, degustarea a fost una reuşită. Este o organizare impecabilă, iar în ceea ce priveşte cârnaţii, aceştia trebuie gustaţi, nu lăudaţi. Etnia germană rezistă prin astfel de evenimente, prin activităţi culturale şi culinare, care ţin tot de cultură, mici şi mijlocii. Nu întotdeauna acţiunile mari sunt cele care au un impact 100%. De foarte multe ori, acţiunile mici, la care participă întreaga comunitate şi unde oamenii vin cu plăcere, sunt mai importante”, a subliniat Benjamin Josza.

Până acum, această manifestare a fost organizată doar la Timişoara, timp de aproape 20 de ani.
”Am fost încurajat de celelalte localităţi în care am fost şi unde am găsit un cu totul alt ecou în rândul populaţiei, în sensul că în seara precedentă, când se întâmplă de fapt munca fizică, oamenii vin în număr mare şi se oferă să te ajute, ceea ce la Timişoara nu am văzut. În toate orăşelele mici, însă, am trăit o revelaţie în ceea ce priveşte ajutorarea, dar şi întrajutorarea. În acest fel, cunoaştem şi oamenii, care nu sunt alţii decât cititorii noştri”, a precizat Werner Kremm, redacorul şef al ziarului Banater Zeitung.

Comentarii

comentarii