La mulți ani Belo – Miodrag BELODEDICI a împlinit 50 de ani

belodediciMiodrag BELODEDICI, legendarul libero al Stelei Maxima şi al Generaţiei de Aur a fotbalului românesc, împlineşte astăzi 50 de ani.
Fiind unul din fotbaliştii care au cucerit două Cupe ale Campionilor cu două echipe diferite (Steaua Bucureşti şi STEAUA ROȘIE BELGRAD), Belo se înscrie cu majuscule în istoria fotbalului european. A fost un fotbalist unic, prin eleganţă şi rafinament tehnic, un fundaş care deposeda adversarii fără nici un efort, graţie unui simţ de anticipaţie iesit din comun.
A fost poreclit “Căprioara” pentru faptul că era foarte zvelt şi părea atât de fragil pentru postul de fundaş central, dar potenţialul acestui jucător a fost uriaş, niciodată nu bubuia o minge din careul echipei sale, oricât de aglomerat era acest careu, ci ieşea mereu din apărare cu mingea la picior, cu privirea sus, fiind primul de la care pleca faza de atac a echipei sale.
De-a lungul istoriei sale, fotbalul românesc a avut mereu fundaşi centrali mai curând robuşti, de la Dinu la Sameş, de la Bumbescu la Tilihoi, chiar şi regretatul Costică Ştefănescu (care a fost şi el un arbitru al eleganţei) având un fizic de rugbyst. Apariţia unui tip firav şi care părea că nu va rezista în focul luptei din ultima linie a stârnit zâmbete la început, foarte puţini dându-i vreo şansă tânărului elegant şi care nu ştia ce înseamnă faultul când era vorba de deposedarea unui adversar. Dar iată că, încet-încet, oamenii au început să descopere cum tânărul BELODEDICI dădea siguranţă apărării steliste, că tehnica sa era cu mult superioară oricărui fundaş din primul eşalon al fotbalului nostru şi că deposedează cu o uşurinţă dezarmantă orice adversar, fie că vorbim despre un vârf cu fizic impunător sau un atacant de mare viteză.
Suporterii Stelei au trăit un adevărat şoc atunci când au aflat despre fuga lui Belo în fosta Iugoslavie

Suporterii Stelei au trăit un adevărat şoc atunci când au aflat despre fuga lui Belo în fosta Iugoslavie, la fel iubitorii fotbalului din întreaga ţară, pentru că fundaşul stelist fusese îndragit de foarte multă lume, fusese cel care adusese o notă de eleganţă cum nimeni nu mai reuşise până atunci, într-un fotbal care de multe ori părea jucat în zale, atât de dur şi de încins era campionatul. După STEAUA ROȘIE BELGRAD, pentru Belo a urmat perioada spaniolă, jucând pentru Valencia, Valladolid şi Villareal şi ajungând şi în Mexic, la echipa Atlante, alături de bunul său prieten Ilie Dumitrescu. Peste tot a lăsat o frumoasă impresie, atât prin felul în care juca, cât şi prin ceea ce arăta în afara gazonului, fiind mereu un om liniştit, politicos şi carismatic.
Astăzi, la împlinirea celor 50 de ani, constătam că Belo nu s-a schimbat mai deloc, atât din punct de vedere fizic, cât şi al caracterului, rămânând acelaşi om căruia nu-i place să pozeze în vedetă, un om cu mult bun simţ şi cu un caracter deosebit. Pentru toţi iubitorii fotbalului de la noi, BELODEDICI rămâne un telent uriaş, un fotbalist de o eleganţă cum se vede foarte rar, mai ales în zilele noastre. Dacă Hagi a fost Regele fotbalului românesc, Belo poate fi numit un prinţ al sportului, dar unul atât de diferit de cei care sunt astăzi numiţi prinţi, diamante sau briliante, şi care nu performează decât prin cluburi şi la apariţiile mondene.
rol.ro

Comments

comments

Powered by Facebook Comments