La o populatie de vreo 330.000 de locuitori, Caras Severin primeste 247 de doze de vaccin antigripal
Ministerul Sănătății a declanșat o primă etapă a asigurării cantităților necesare de vaccin antigripal în teritoriu, ținând cont că începe sezonul de circulație a virusului gripal iar populația poate fi supusă unui risc crescut de gripă și de complicații a acesteia. Astfel în țară sunt distribuite pentru început 19.133 de doze de vaccin antigripal trivalent inactivat și purificat (denumire comercială Influvac), urmând ca în a doua etapă, după jumătatea lunii noiembrie, să fie livrate o a doua și a treia tranșă de vaccin, în cantitate de un milion de doze. Vaccinul este destinat persoanelor cu vârste între șase luni și 64 de ani cu afecțiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm bronșic sau infecție cu HIV, femeilor gravide, personalului medico-sanitar și auxiliar din unitățile sanitare sau cele de asistență socială.
Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin îi revine o primă tranșă de 247 de doze. Aceste doze de vaccin vor fi îndreptate pentru început către personalul medico-sanitar din secțiile de terapie intensivă și neonatologie ale spitalelor, personalul medico-sanitar care activează în servviciul de anbulanță și face parte din echipajele de intervenție. Pentru celelalte categorii vaccinul va fi asigurat cu ocazia primirii următoarelor tranșe.
DSP Caras Severin
La nivelul judeţului Caraş-Severin s-a înregistrat una dintre cele mai drastice scăderi de populaţie din 1992 şi până în prezent, în special în ceea ce priveşte numărul copiilor de vârstă preşcolară, a arătat marţi, în şedinţa Colegiului Prefectural, directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică, Gheorghe Petre.
„Dacă în 1992 aveam 373.000 de persoane cu domiciliul în Caraş-Severin, în 2016 avem 327.000 şi asta înseamnă că populaţia judeţului a scăzut cu 46.000 de persoane, ceea ce înseamnă un oraş de nivel mediu. Cauzele sunt legate de sporul natural negativ. Între 1992 şi 2016, în medie, se nasc circa 3.000 de copii şi mor 4.500 de persoane. În fiecare an, practic, pierdem în jur de 1.500 de persoane numai prin mişcare naturală. La aceasta se adaugă mişcarea migratorie, fie în interiorul ţării, fie în afara graniţelor. De asemenea, dacă în 1992, rata natalităţii era de 10,2 copii la mia de persoane, anul trecut a ajuns la 7,6 la mie. Un indicator care ar trebui să ne pună pe gânduri e numărul populaţiei de vârstă preşcolară, unde se înregistrează o scădere drastică. În 1992 aveam aproape 23.000 de astfel de copii şi am ajuns în 2016 la 7.700”, a declarat Gheorghe Petre.