La Pensiunea Dimitrios se taie porcul si se fac pregatirile de sarbatoare VIDEO

La Pensiunea Dimitrios se taie porcul si se fac pregatirile. Pe 20 decembrie, creştinii ortodocşi sărbătoresc, Ignatul. Această sărbătoare este ziua în care, de obicei, la români se taie, sau se sacrifică porcii. Unii etnologi spun că acesta este un obicei pur românesc, care se perpetuă din negura vremurilor care, în ciuda normelor Uniunii Europene, se mai păstrează încă şi în ziua de azi. Cu toate acestea, în satele din Banatul Montan, porci sunt tăiați la începutul lui decembrie odată cu lăsare gerului pentru ca animalul să nu scadă în greutate, iar stăpânii mai scapă de griji și muncă.

 

Dar, mai sunt pensiunile unde tăiatul porcului este o necesitate, așa cum se întâmplă și la gazdele noastre de lângă Herculane, de pe malul Cernei, de la Pensiunea Dimitrios. Aici, aproape tot ce este legat de mâncare și se folosește în pensiune, este din gospodăria proprie. În zona Văii Cernei și a Băilor Herculane, porcii se vând anul acesta cu un preț cuprins între 12 și 14 lei pe kilogram.

Gazde ne sunt Mari și Petre Panduru. Tăiatul porcului şi mai ales pregătirea lui, este o activitate care presupune multă muncă şi mai ales, multă pricepere. Și coordonare. Şi fiind vorba de muncă, fiecare membru are un program bine stabilit şi sarcini de îndeplinit. Unul are grijă de foc, altul aduce apă, femeile se ocupă de curăţatul usturoiului şi pregătitul intestinelor, iar în toate această activitate, dirijorul principal şi maestrul din vorbă căruia nu iese nimeni, este măcelarul.

,,După ce porcul este sacrificat, se porneşte pârlitul. Fiind zonă de munte, primul foc se face cu paie și ferigă. Apoi, se trecut la butelie sau la maşina cu lemne. Urmează curățatul iar flacăra este plimbată peste toată suprafaţa porcului până ce şoricul devine arămiu. Acesta este semnul că pârlitul s-a încheiat şi acum urmează spălatul, rasul pielii şi mai apoi tranşatul” spune Petru Panduru.

,,Nu înainte ca cei ai casei, să facă un ritual moștenit din moși-strămoși în Banatul Montan: în creștetul capului, porcului i se face cu cuțitul o cruce în care se pune sare. În gură, i se pune o creangă verde – după obiceiul vânătoresc” ne povestește măcelarul Cosmin Manciu.

La Pensiunea Dimitrios se taie porcul si se fac pregatirile. Este momentul în care se ciocnește primul pahar cu țuică fiartă cu zahăr și piper- asta de pomană porcului și în sănătatea gazdelor. Apoi se respectă o regulă de bază: carnea este dusă la analiză pentru trichineloză.

,,Din cap şi organe se pregătesc caltaboşii şi pateul, carnea este curăţată de pe slănini şi se face cârnaţi, iar jamboanele şi slăninile se pun şase săptămâni la sare, după care se afumă. Acestea sunt elementele de bază pentru platourile festive și micul dejun oferit turiștilor. Pe lângă o bucată de slănină afumată și felii de cârnați, se pune o bucată de brânză, pâinea şi o roșie sau un ardei, dar și o ceapă şi s-a rezolvat micul dejun” spune Mari Panduru.

,,Din carne de porc se prepară mâncarea tradițională la tăiatul porcului: pomana porcului formată din carne friptă și varză acră cu carne alături de mămăligă, țuică și vin sau bere. Produsele tradiționale în Banatul Moatan sunt cârnații albi- sau caltaboșul, toba, gușa afumată, cârnații din carne sau pecinari- cum se spune în Banat, pateul, jumările și eventual sângeretele. Acest obicei se pierde din an în an- puțini fiind bănățenii care mai fac sângerete. Urmează pusul cărnii la sare și afumatul, dar acestea se fac în timp” ne-a spus bucătarul Petrică Blidaru care face răchia fiartă.

Și cu răchia fiartă este o întreagă poveste pe care bucătarul o spune cu mare plăcere și talent de narator. După răchia fiartă, bucătarul, vine să ia carne de la măcelar. Va pregăti o ciorbă acrișoară, varză cu carne, papricaş de porc și carne prăjită. Afară într-un ceaun se face papricașul, se face mămăliga – răscoaptă, frecata bine, să nu aibă cocoloașe.

La Pensiunea Dimitrios se taie porcul si se fac pregătirile. La Dimitrios, turiştii – cu o cană de țuică fiartă sau ceai fierbinte în mână, după vârstă, asistă la ,,lucratul” porcului. Acestora, dar mai ales copiilor, li se dau să mănânce șoric, să guste cu toţii din farmecul și o poveste de iarnă. Apoi, se merge la masă unde sunt puse felurile de mâncare, lumea mănâncă. Fiecare ce vrea și cât vrea. În Ajun, la pensiune se împodobește pomul. Apoi, în jurul unui foc imens de tabără, se vor cânta colinde în timp ce sunt așteptați colindători. Cu colaci, cu răchie fiartă, cu vin fiert și cu multă voie bună. Cine se grăbește, poate are noroc și mai prinde un loc de cazare. Cele pentru Revelion sunt date topate, dar mai sunt locuri la masa de revelion.

 

Comentarii

comentarii