La raceala si boala, incercati si cataplasmele cu produse naturale

Cataplasmele cu produse naturale sunt remedii facute in casa, usor de preparat si de intrebuintat. Ele calmeaza durerile, reduc infectiile, inflamatiile si pot fi facute cu mustar, cu varza, cu miere sau cu uleiuri esentiale.
Cataplasmele au facut parte din tratamentele medicale mult timp, erau disponibile chiar si in farmacii. In ultimul timp au disparut, lasand loc gelurilor si cremelor. Cataplasmele permit principiilor active naturale sa intre in contact direct cu pielea. Indicatiile lor sunt variate, mai ales in reumatologie, dermatologie si ORL. Avantajul cataplasmelor este ca sunt usor de utilizat de toata lumea si majoritatea se fac cu produse ieftine la indemana oricui. Poti face cataplasme cu varza sau cu miere, ca pe vremea bunicii, dar si cataplasme moderne, cu uleiuri esentiale. Aceste tratamente nu inlocuiesc insa medicamentele, ci sunt complementare. Nu folosi orice tip de cataplasma, mai bine vorbeste cu medicul inainte, pentru ca, de exemplu, uleiurile esentiale nu pot fi folosite de oricine. De asemenea, este bine sa faci un test inainte de a pune o cataplasma mult timp pe piele, ca sa te asiguri ca nu esti alergic.

Cataplasme cu argila verde pentru panaritiu si dureri musculare

Gratie concentratiei mari de minerale, in special siliciu, argila verde are proprietati antiseptice, cicatrizante si anti-inflamatoare. Foarte utila pentru a lupta cu abcesul, panaritiul, furunculele sau durerile de dinti, cataplasma cu argila verde este buna si pentru dureri musculare sau articulare (entorse, tendinite, fracturi, dureri de spate).

Amesteca argila verde cu apa rece pana obtii o pasta groasa. Pune pasta in strat gros pe zona dureroasa (pe varful degetului, in caz de panaritiu, pe obraz, in caz de abces) si bandajeaza ca sa ramana fixata. Indeparteaza argila abia dupa ce se usuca.

Pentru o eficienta sporita, poti pune in cataplasmele cu argila uleiuri esentiale. Se folosesc ulei esential de arbore de ceai pentru panaritiu si ulei esential de cuisoare pentru abces, cate 2-3 picaturi la o lingura de pasta de argila.

Cataplasme cu faina de mustar pentru infectii respiratorii

Cataplasmele cu faina de mustar reprezinta tratamentul ideal pentru infectiile respiratorii (gripa, tusa, bronsita). Ele stimuleaza circulatia venoasa locala si provoaca un aflux de caldura care favorizeaza descongestionarea cailor respiratorii.

Amesteca intr-un bol faina de mustar negru cu apa rece sau calduta, pana obtii o pasta fluida. Apa nu trebuie sa aiba mai mult de 40 de grade, caci mustarul isi pierde proprietatile peste aceasta temperatura. Pune pasta intr-un prosop din in sau din bumbac, pe care il vei pune pe piept 5-10 minute, de doua ori pe zi.

Mustarul calmeaza durerile de spate

Pentru cataplasma cu mustar poti cumpara boabe de mustar, pe care le poti rasni sau zdrobi intr-un mojar.

Cataplasma cu uleiuri esentiale pentru bronsita

Anumite uleiuri esentiale lupta cu inflamatiile cailor respiratorii si degajeaza bronhiile (uleiurile esentiale de Eucalyptus globulus), de pin silvestru – antiseptic pulmonar si de lavanda – anti-inflamator.

Amesteca cate 5 picaturi din uleiurile esentiale enumerate mai sus cu o lingura de ulei de macadamia. Aplica uleiurile prin masaj pe piept, apoi acopera cu un prosop curat si o perna incalzita. Caldura dilata porii si vasele superficiale, ajutand uleiurile esentiale sa patrunda si sa se difuzeze mai usor in piele.

Daca nu ai o perna incalzita, poti folosi un saculet textil umplut cu seminte (in, grau) sau samburi (cirese, caise), incalzit la cuptor sau la microunde.

Cataplasme cu miere pentru rani

Mierea este un puternic anti-microbian, care calmeaza si accelereaza cicatrizarea ranilor mici, a arsurilor superficiale si a intepaturilor de insecte. Cele mai bune sortimente de miere pentru cataplasme anti-microbiene sunt mierea de cimbru si mierea de manuka.

Unge rana, in prealabil curatata, cu miere. Acopera cu tifon si lasa sa actioneze cat mai mult posibil. Reinnoieste zilnic cataplasma. Mierea este un foarte bun cicatrizant in sine, dar si un foarte bun vehicul pentru uleiurile esentiale.

Cataplasme cu uleiuri esentiale pentru dureri reumatice

Reumatologia este domeniul in care aplicatiile locale ale uleiurilor esentiale au cel mai mare succes. Uleiul esential de perisor (Gaultheria) este unul dintre cele mai folosite, gratie proprietatilor sale anti-inflamatoare si antalgice. El poate fi amestecat cu ulei esential de rozmarin camforat si de cuisoare pentru dureri de spate sau articulare (artroza a genunchiului sau a soldului).

Amesteca 5 picaturi din fiecare dintre uleiurile esentiale enumerate mai sus intr-o lingura de ulei de macadamia. Maseaza zona dureroasa, apoi acopera cu un prosop si o pernuta calda. Lasa caldura sa actioneze timp de 15 minute.

Cum tratezi durerile articulare

In aceleasi proportii, amesteca ulei esential de perisor, de menta piperata si de cuisoare pentru tendinita. Amestecul de ulei esential de dafin, de mirt si de lavanda este indicat in caz de dureri musculare.

Cataplasme cu varza pentru infectii respiratorii

Varza este plina de vitamine si minerale. In medicina traditionala romaneasca, varza este folosita pentru inflamatiile articulatiilor. Ea are insa si proprietatea de a trata infectiile cailor respiratorii: angina, laringita, bronsita, gripa si sinuzita. Varza contine sulf, un oligoelement cu o foarte buna actiune asupra mucoaselor din sfera ORL.

Ia frunze mari de varza, spala-le si strege-le de apa. Indeparteaza apoi nervurile si bate-le cu ciocanul de snitele sau aplatizeaza-le cu un sucitor. Pune varza in tifon si aplica pe gat cataplasma, fixand-o cu un fular. Pentru infectiile respiratorii, sunt idicate cataplasmele cu varza rosie sau verde. Poti inlocui varza cu praz sau ceapa, si ele contin sulf.

Cataplasme cu curcuma pentru psoriazis

Curcuma este un condiment anti-inflamator. In aplicatie locala, poate accelera vindecarea anumitor leziuni cutanate, cum ar fi cele provocate de psoriazis.

Amesteca o lingurita de pudra de curcuma cu putina apa, cat sa umezesti putin pudra si sa stea lipita pe piele. Aplica acest amestec sub forma de cataplasma in zonele in care pielea este afectata de psoriazis si lasa sa actioneze intre 10 si 15 minute. Aceasta cataplasma in care poti incorpora si putin gel de aloe vera, calmant si cicatrizant poate trata si alte afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita sau micozele.

Cataplasmele cu namol marin

Namolul marin are un continut ridicat de oxigen, saruri minerale, oligoelemente, vitamina si argila. El este folosit pentru tulburarile de circulatie, boli de piele si reumatism. Gasesti namol in farmacii si magazinele naturiste. Unge zonele pe care vrei sa le tratezi cu namol si acopera cu folie din plastic minimum 15 minute, pentru a favoriza patrunderea principiilor active in piele.

Comentarii

comentarii