La Reșița, bolnavii din Spitalul Județean sunt tratați și cu …muzică – Prima secție medicală cu meloterapie funcționează la Reșița VIDEO

La Reșița, în întreaga Secție de boli contagioase din cadrul Spitalului Județean, răsună acorduri melodioase. Muzica – se revarsă din mai multe boxe instalate în întreaga secție a spitalului. Personalul medical și bolnavii spun că se simt extraordinar, că simt că asupra lor se revarsă binele și bunătatea. Inițiativa îi aparține directorului de îngrijiri medicale din cadrul SJU, Dana Tulbure. Aceasta a luat legătura cu maestrul Gheorghe Iovu și de atunci, muzica acestuia alină și sufletele reșițenilor bolnavi aflați pe un pat de spital. Gheorghe Iovu este primul şi singurul meloterapeut atestat din România. Din 1997, participă la congrese şi conferinţe pe teme spirituale, în ţară şi în străinătate. Vienezii şi nemţii îl consideră un magician al sunetelor, după concertele susţinute în Austria şi Germania. Iovu compune şi orchestreză meloterapie de inspiraţie divină. De aproape 20 de ani, compune muzică pentru liniştea lui şi a celor care au nevoie de eliberare de stress şi de alinare.

Imagini amator

La invitația Danei Tulbure, Gheorghe Iovu a venit la Reșița și a cântat pe holul spitalului pentru bolnavii de covid și pentru personalul medical din cadrul Spitalului Județean Staționat III.

„Meloterapia” tradus mots à mots înseamnă „terapia prin muzică”, dar ea nu înseamnă numai atât. Este un univers bogat ce poate însoţi orice formă de activitate, fie ea intelectuală, afectivă sau volitivă. Meloterapia poate avea un puternic impact asupra noastra: stimuleaza eliberarea de endorfine (hormoni ai fericirii), are efect contra oboselii si durerilor. Se pot trata tulburarile mentale, afective, agresivitatile ascunse, astmul, problemele de alimentatie. Prin meloterapie se imbunatateste calitatea somnului, creativitatii, reduce stresul si depresia, ritmul cardiac se regleaza, la fel si tensiunea arteriala.

Ca şi caracteristica generală, terapia prin muzică este profilactică la pacientul sănătos şi adjuvantă la cei cu anumite nevoi sau disfuncții. Dacă privim terapia prin muzică nu la modul general, ci specific, la pacientul sănătos prin intermediul muzicii punem bazele unei mai bune dezvoltări personale (continue sau treptate), iar la cei cu nevoi medicale, educaţionale, sociale sau psihologice prin intermediul muzicii umplem acel gol, folosind muzica cu rod adjuvant, dar şi ca o încurajare. Sufletescul unui pacient bolnav de orice fel este afectat de respectiva boală, iar mintea acestuia este „programată” de regulă cu fatalitatea bolii. Prin muzică apelăm direct la sentiment, la inimă, reuşind prin intermediul muzicii a crea o atmosferă necesară reprogramării intelectului cu ajutorul trăirilor generate de muzică.

În prezent, Dana Tulbure caută sponsori pentru ca această activitate să funcționeze și în celelalte secții ale Spitalului Județean de Urgență Reșița.

Comentarii

comentarii

One thought on “La Reșița, bolnavii din Spitalul Județean sunt tratați și cu …muzică – Prima secție medicală cu meloterapie funcționează la Reșița VIDEO

Comments are closed.