La Resita, ora pământului este în fiecare noapte – Tot mai putine becuri se aprind seara in case

,,Earth Hour 2017” este o invitație de a salva timp de o oră resursele si energia Pământului prin stingerea luminilor, o acțiune menită să atragă atenția asupra încălzirii globale. ONG-urile invită locuitorii, instituțiile și firmele să stingă în mod simbolic, timp de o oră, luminile pentru a reduce consumul de energie al Planetei. Astfel că, sâmbătă, 25 martie reșițenii sunt invitați să se alăture acțiunii ”Ora Pământului” și să stingă luminile între orele 20.30 și 21.30. Instituția Prefectului și-a anunțat deja intenția de a se alătura acțiunii globale, doar că fiind sâmbătă în Prefectură nu se lucrează și oricum luminile ar fi fost stinse, mai ales la o oră așa târzie. ,,Chestia asta” – gogorița – este valabilă și în cazul altor instituții. Să avem pardon, că doar nu este nimeni chiar așa de fraier să pornească iluminatul într-o instituție în care nu lucrează nimeni, numai că să aibă mai apoi unde stinge lumina. Dar, ne mai miră ceva în ziua de azi?

Gestul este lăudabil, cu atât mai mult cu cât ne face mai atenți la cât luăm de la planetă și cât de puțin o mai protejăm. Fără doar și poate, pentru multe locuințe din Reșița ”Ora Pământului” poate fi în fiecare seară deoarece în multe dintre apartamentele reșițene luminile nu se mai aprind de luni bune sau chiar ani. În oraș, aproape că nu există bloc sau scară de bloc de unde membri din familie, sau familii întregi, să nu fi plecat la muncă în alte țări. Sunt tot mai multe locuințele în care becurile nu se mai aprind, cine să le mai închidă atunci pentru a se alătura evenimentului dedicat Planetei? Un simplu exemplu: undeva in oras, pe un singur palier, din patru apartamente au plecat șapte persoane. De la apartamentul 37 au plecat doi, unul de la 38, trei de la 39 si unul de la 40. Mai grav este faptul că 5 dintre aceștia au vârtsa sub 30 de ani, ceilalti doi, au pana in 45 de ani. La etajul 8, din 4 apartamente sunt plecati 5 locatari, la etajul 7 – 5 plecati din patru apartamente si lista continuă.

Trist, dar adevărat, faptul că Reșița participă la ora de stingere a luminilor fără să-și dorească asta în mod special. Timp de o oră, în seara de sâmbătă, poate, pe lângă gestul de a se alătura inițiativei ”Ora Pământului”, reșițenii devin solidari situației de abandon al orașului în care în tot mai multe locuințe luminile nu mai pot fi stinse pentru că nici măcar nu mai are cine să le aprindă.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments