La Resita vor avea loc ,,Zilele Maghiare Bănățene”

În perioada 5-13 mai 2018, Asociația Diaspora Biserică și Școală, organizează a III-a ediție a Zilelor Maghiare Bănățene la Reșița. Organizatorii au pregătit un program variat, după cum urmează: Deschiderea festivă a Zilelor Maghiare va avea loc în clădirea Bisericii Reformate în data de 5 mai, de la ora 18 cu Expoziția realizată de Asociația Kós Károly din Ungaria. Tema este legată de viața și activitatea arhitectului Medgyaszay István, renumit în Reșița pentru proiectarea Școlii de Beton. Expoziția poate fi vizitată în perioada 5-18 mai , după care se va muta itinerant în orașele Târgu-Mureș, Cluj-Napoca, București și Oradea. După programul festiv de deschidere, cei prezenți la vernisajul expoziției, vor vizita Școala de Beton unde vor putea vedea rezultatul muncii fostului mare arhitect maghiar. Acesta a mai proiectat o clădire și la Caransebeș.

În ziua următoare, 6 mai, în cadrul slujbei de duminică de la Biserica Reformată, va avea loc un moment artistic prezentat de Corul Ghiocelul. prin care vor fi sărbătorite mamele.

Marți de la ora 18, va avea loc ,,Seara de Cântece Populare”. La acest program este invitat muzicianul Kiss Ferenc din Gyula, Ungaria, cel ce va crea o atmosferă plăcută cu instrumentul lui popular, renumita ceteră. Cu acest prilej, publicul cărășan va avea posibilitatea să învețe noi cântece. În același eveniment cultural, cei ce vor, pot prezenta celor prezenți cântecele tradiționale cunoscute.

Anul acesta, în cadrul Zilelor Maghiare, va avea loc un program spiritual deosebit. Credincioșii comunității maghiare se vor întâlni joi după-masa la Parohia Romano Catolică Maria Zăpezii, unde va avea loc un program religios prilejuit de apropiata sărbătoare a Înălțării Domnului.

Vineri seara precum și sâmbătă dimineața, în curtea Bisericii Lutherane, sunt așteptați copiii și tinerii, dar nu numai, la un program interesant. Membrii Asociației Păstrarea Tradițiilor “Kopácsy István“ din Timișoara, cu ajutorul participanților, vor construi un cort tradițional maghiar- iurta.

Ziua următoare, sâmbătă, de la ora 10, va avea loc Ziua Tradițiilor Maghiare. Cei prezenți vor avea posibilitatea de a încerca tragerea cu arcul, de a viziona programul ,,Asociației Kopácsy István”, și de a învăța scrisul vechi maghiar. La sfârșitul programului, cei prezenți vor gusta și renumitul ,,Gulyásul Maghiar”, care va fi preparat la ceaun în fața participanților.

Programul Zilelor Maghiare Bănățene din Reșița, se va încheia cu un concert de orgă care va avea loc la Biserica Romano Catolică „Sfânta Treime” din Govândari. Muzicianul Cristian Roșoagă va prezenta la orgă un program deosebit axat în special pe piese compozitorilor maghiari.

Megyasszai Attila președintele
Asociației Diaspora Biserică și Școală

Comentarii

comentarii