Lăsata Secului în Bănia cu un obicei unic – Tocma sau Nunta Cornilor VIDEO

O zi a nebuniei și a veseliei pe Valea Almăjului. Lăsata Secului sărbătorită în Comuna Bănia cu un obicei unic în România – „Tocma sau Nunta Cornilor” 

Cu gândul la primăvară, zeci de localnici din comuna Bănia din Valea Almăjului au ieșit cu mic cu mare pe ulițele satului pentru a alunga iarnă. Este o tradiție unică în România de ,,Lăsata Secului, numită Tocma sau Nunta Cornilor”. 

Alaiul este cât se poate de vesel și este format numai din bărbații satului. Întregul ritual este conceput după o tradițională nuntă din Valea Almăjului. Numai că de această data, mireasa este un bărbat deghizat ca și celelalte personaje. Este ziua din an în care fiecare își face de cap, se distrează și face glume sub protecția anonimatului oferit de mască.

Bănia este singurul sat din Caraș Severin și din România unde se organizează ,,Nunta Cornilor”. Dacă la nunțile de peste an strălucesc reprezentantele sexului frumos, de această dată, doamnele și domnișoarele sunt simple spectatoare.

Duminică după amiază la lăsata secului dinaintea Postului Mare, se formează alaiul la casa celui care este nașul Cornilor. De acolo se pleacă la mireasă acasă și la cel mai bătrân naș al Cornilor din sat. Tot alaiul de „nuntași” este însoțit de către fanfara reunită a celor din Bănia și Lăpușnicu Mare. Alaiul este primit de fiecare casă și nuntașii sunt ,,dăruiți” de săteni cu răchie, cu cârnați afumați, slănină, brânză și ouă.  

După ce ocolesc toată comuna, coloana se oprește în fața Căminului Cultural unde încing brâuri, ardelene și jocuri de doi. Toată parodia se termină târziu în noapte când se face o omletă uriașă pentru toată lumea din sute de ouă și kilograme de cârnați, slănină și brânză – toate primate de nuntași de la săteni în timpul alaiului.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii