Lăsata Secului pentru Postul Paștelui 2025 – Începutul Postului Mare – Obiceiuri și tradiții din bătrâni VIDEO

Lăsatul Secului pentru Postul Paștelui 2025 este pe data de 23 februarie, duminică când se lasă sec de carne, iar ziua de începere a Postului Mare este luni odată cu începerea Săptămânii albe. Duminica Izgonirii lui Adam din Rai , adică  în 2 martie când s-a lăsat sec de brânză.  Postul durează până pe data de 19 aprilie, înainte de sărbătoarea de Paști.

Floriile sunt în 13 aprilie. Săptămâna Patimilor este în perioada 14-28 aprilie.

  • Prima zi de Paște: 20 aprilie (Învierea Domnului)
  • A doua zi de Paște: 21 aprilie (Darul Învierii)
  • A treia zi de Paște: 22 aprilie (Arătarea semnului Sfintei Cruci pe cer la Ierusalim)

În 23 aprilie este Sfântul Mucenic Gheorghe.

Cea mai puternică rugăciune pentru postul Paștelui – rugăciunea Sfântului Efrem Sirul

„Doamne și Stăpânul vieții mele, duhul trândăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpânire și al grăirii în deșert nu mi-l da mie. Iar duhul curăției, al gândului smerit, al răbdării și al dragostei dăruiește-l mie, robului Tău. Așa Doamne, Împărate, dăruiește-mi că să-mi văd greșelile mele și să nu osândesc pe fratele meu. Că binecuvântat ești Tu în vecii vecilor. Amin”.

Postul Paștelui 2025

Postul Mare sau Postul Paștelui face referire la postul de 40 de zile și 40 de nopți pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a ținut înainte de a începe Propovăduirea Evangheliei.

Perioada de post face referire la reținerea totală către anumite alimente și băuturi, dar și la absența gândurilor dăunătoare, a faptelor rele sau patimilor.

Postul Paștelui începe pe data de 18 martie, cu durată de 40 de zile, și este cunoscut drept postul cel mai aspru din an, deoarece nu are prea multe zile de dezlegare la pește.

În postul Paștelui, vor fi dezlegări la pește doar pe data de 25 martie, de Buna Vestire și în duminica Floriilor, de Intrarea Domnului în Ierusalim.

În perioada de Post, nu se mănâncă dulce și orice credincios își purifică sufletul prin gânduri bune și rugăciune. Se fac rugăciuni pentru familie, binele casei, sănătate trupească și sufletească, și imediat după terminarea postului, credincioșii merg la Biserică, acolo unde se spovedesc și se împărtășesc.

În perioada Postului Paștelui nu se fac nunți și botezuri. Motivul pentru care nu se organizează petreceri este acela că mâncarea și băutura prezentă la evenimente este în contradicție cu perioada de abstinență din Postul Mare.

Obiceiuri și tradiții de Lăsata Secului

Ziua de Lăsata Secului este recunoscută drept o zi de sărbătoare, o zi în care toți credincioșii, alături de cei dragi, se bucură de o masă bogată, înainte de post.

Se consumă mâncăruri de dulce, se pregătesc bucate alese, deoarece în perioada următoare, de 40 de zile, credincioșii se vor abține de la o serie de alimente.

Tot un obicei cunoscut de Lăsata Secului este și acela de a aprinde focuri purificatoare pe dealuri. Se aprind focuri mari, este atmosferă de sărbătoare, iar asta cu scopul de a alunga spiritele rele.

Înainte de Postului Paștelui, oamenii obișnuiesc să își ceară iertare de la cei pe care i-au supărat în trecut, fac rugăciuni și se pregătesc pentru a întâmpina sărbătoarea Învierii Domnului.

 

Comentarii

comentarii