Lecturi de sfarsit de saptamana- sa ne cunoastem judetul- Pestera cu oase – Anina

Pestera cu Oase este un sistem de 12 galerii carstice, situat in sistemul carstic al Vaii Minisului, in apropiere de orasul Anina, judetul Caras-Severin. Aici au fost descoperite, in 2002, cele mai vechi ramasite din Europa ale omului modern. Fosilele, provenind de la trei indivizi (numiti de cercetatori „Oase 1”, „Oase 2” si „Oase 3”), au fost datate la o vechime de 35.000 de ani, sau 40.500 folosind date calibrate.

Un craniu de copil botezat Vasile si osul temporal al unei femei numita Maria, vechi de circa 30.000 de ani, formeaza, alaturi de Ion, cea mai veche familie de pe Pamant. Dupa ce in urma cu patru ani un grup de speologi condus de Stefan Milota a descoperit craniul celui mai vechi om modern fosil din Europa, atentia specialistilor din intreaga lume a fost indreptata catre Pestera cu Oase, varsta lui pare a depasi 30.000 de ani. Pe podeaua pesterii, cei trei speologi care au explorat cel mai vechi adapost uman din lume au descoperit o mandibula umana care a apartinut unui barbat botezat de cercetatori cu numele de Ion. In urma analizelor cu carbon radioactiv, in doua laboratoare de prestigiu din lume, Oxford si Groeningen, s-a ajuns la concluzia ca aceasta mandibula are o vechime de 36.000 de ani. Astfel, Ion a fost catalogat cel mai vechi om modern fosil din Europa si chiar din lume. Studiul antropologic al lui Ion a scos la iveala caracteristici ce apartin omului modern, specia Homo Sapiens, cu trasaturi ce apar numai la populatiile arhaice, care au trait in nordul Africii. Pestera a devenit mult mai interesanta insa prin descoperirea si a altor fragmente de oase umane ce apartin unui craniu de copil botezat Vasile si a osului temporal al unei femei, poreclita Maria.
Datorita importantei lor, aceste piese umane apartin deja acum patrimoniului mondial. Despre modul in care aceste fiinte au ajuns pe aceste meleaguri se fac deja fel de fel de speculatii. Se presupune ca Dunarea a reprezentat calea cea mai importanta de migratie a populatiei arhaice din nordul Africii, prin Asia Mica spre centrul si vestul Europei. Fiind cea mai noua pestera descoperita si nefiind pana acum cercetata in totalitate, Pestera cu Oase este inchisa circuitului turistic. Secretul asupra locatiei si a altor elemente legate de aceasta pestera a fost aplicat in primul rand din pricina cautatorilor de comori, care cred ca orice pestera ascunde monede sau obiecte din metale pretioase. Nu trebuie uitate nici persoanele care fac parte din retelele de traficanti de fosile, dar nici turistii care din simpla curiozitate pot distruge astfel de urme, din dorinta de a pleca spre casa cu un suvenir mai aparte. Putinii oameni care au reusit totusi sa intre in aceasta pestera au o stransa legatura cu muntele. Mai bine zis, doar cei care fac parte din speoalpinism au ceva cunostinte in acest sens. Conform presedintelui Asociatiei Speo-Alpin Mehedinti, Alexandru Popa, zona este tinuta la mare secret. Inca din primavara anului trecut zeci de oameni de stiinta, antropologi, arheologi si speologi au poposit la Herculane in vederea cercetarii pesterii, unde si astazi se mai asteapta descoperiri importante ce vor atrage atentia intregii lumi.

preluare si foto www.turismland.ro

Comentarii

comentarii