Leul își continuă aprecierea – E de bine ? E de rau ? Pana cand ?

Intrările de capital străin, din ultimele zile, au permis leului să se aprecieze față de principalele valute.
Cursul euro a scăzut de la 4,4546 la 4,4524 lei, la circa un ban de minimul ultimelor opt luni, de 4,4444, atins lunea trecută.

Volumele de tranzacționare au fost reduse, în ton cu perioada concediilor, astfel că culoarul de tranzacționare s-a redus la 4,45 – 4,4550 lei iar cotațiile de la oră 14:00 erau de 4,4510 – 4,4540 lei.

În mod tradițional august este o lună de apreciere pentru leu, datorită creșterii intrărilor de numerar la nivelul caselor de schimb. La aceasta se adaugă stabilitatea pe plan politic și existența unui apetit de risc pe piețele internaționale, astfel că este așteptat că leul să se mențină în culoarul 4,44 – 4,50 lei.

Cursul dolarului american a coborât de la 3,9782 la 3,9771 lei, nou minim al ultimelor aproape două luni. Cotațiile monedei americane fluctuau în piața valutară între 3,962 și 3,981 lei.

Media monedei elvețiene, care se deprecia pe piețele internaționale la 1,082 – 1,085 franci/euro, a cunoscut cea mai mare scădere, de la 4,1176 la 4,1062 lei.

Cea mai mare apreciere din regiune a avut-o moneda poloneză care se întărea la 4,307 – 4,327 zloți/euro, mai jos cu peste 1,5% față de finalul săptămânii trecute. Moneda maghiară era mai stabilă și se tranzacționa între 310,9 și 311,6 forinți/euro.

Perechea euro/dolar fluctua intre 1,1190 și 1,1227 dolari, după ce marți seară a crescut la 1,1234 dolari, maximul ultimelor cinci săptămâni. Culoarul îngust de fluctuație este consecința faptului că investitorii sunt prudenți, ei așteptând ziua de vineri când se vor publica datele referitoare la piața muncii din SUA, principalul indicator urmărit de Rezerva Federală americană atunci când își stabilește politica monetară.

Pe piață londoneză a aurului, prețul unciei stagna la 1.364 dolari.​

​Pentru www.infocs.ro analistul economic0-financiar Radu Georgescu. Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14.

Comments

comments

Powered by Facebook Comments