Liberalii din Caransebeș au aniversat Ziua PNL – 143 de ani de la înființare

Marți, liberalii din Caransebeș s-au întâlnit la sediul PNL pentru a participa la Masa rotundă cu tema „Rolul PNL în realizarea României Mari”. Prin acest eveniment moderat de Felix Borcean – președintele organizatiei municipale – s-a marcat aniversarea a 143 de ani de la înființarea PNL la 24 mai 1875.

Doctorul în istorie Ioan Cojocariu a prezentat un material privind istoria PNL în Banat. Dr. Cornel Corneanu – președintele PNL din zona Caransebeș a fost secretarul Marii Adunări de la Alba Iulia fiind și cel ce a îmnânat Rezoluția din 1 Decembrie 1918 Regelui Ferdinand Întregitorul.

Delegația care s-a întalnit cu Regele Ferdinand a fost condusă de Episcopul Ortodox al Caransebeșului Miron Cristea ( cel ce a devenit ulterior primul Patriarh al României) și Episcopul Greco-Catolic al Clujului Iuliu Hossu. Cornel Corneanu a fost ulterior Prefect al județului Severin și deputat în Parlamentul interbelic.

Dr.Cojocariu a vorbit și despre rolul lui Ionel Brătianu în poziționarea României în timpul Primului Război Mondial și în realizarea Marii Uniri .

Horia Irimia a vorbit despre istoria PNL după 1990, la nivel național și în Caraș Severin.După multiplele dizidențe de la începutul anilor ‘90 a urmat un proces de unificare progresivă, astăzi PNL fiind cel mai mare partid de Dreapta din România, liderul Opoziției și reala alternativă la actuala Guvernare.

Dupa 1990 Presedinti ai organizatiei PNL Caransebes au fost : prof. Sever Balșoiu, ing.Mihai Paica, prof.Nicolae Borcean, Marcel Vela, dr. Filip Bebe Strejariu, dr.istorie Ioan Cojocariu si astăzi este președinte prof. Felix Borcean – Primarul municipiului Caransebeș.
La Masa rotundă au participat unii dintre primii lideri liberali ai PNL Caransebeș după 1990 , conducerea organizației municipale, consilieri municipali, membrii ai Tineretului Național Liberal. S-au prezentat documente , cărți și publicații referitoare la istoria PNL .

Comentarii

comentarii