Liceul Teoretic Dragalina, a fost pentru o zi, EMINAMENTE EMINESCIAN

Joi, 15 ianuarie, începând cu ora 11, Sala de festivități a Liceului Teoretic „General Dragalina” din Oravița a găzduit manifestarea – concurs „EMINAMENTE EMINESCIAN” .Concursul s-a adresat elevilor din clasa a X-a, care au acceptat provocarea de a se întrece în informații despre viața și opera poetului, în capacitatea de a recita versuri și chiar de a compune poezii după o structură anume(1-6-5)si folosind cel puțin cinci din cuvintele date ( Dor, dulce, veșnicie, tei, plop, valuri, stea, doină, codru). A fost forma aleasă de liceul nostru pentru a marca în acest an Ziua Naţională a Culturii Române, stabilită la 15 ianuarie ca un prinos adus poetului Mihai Eminescu.

Concursul a avut trei secțiuni, la care au participat grupe de câte patru elevi din fiecare clasă a X-a . Echipele formate din: Găină Dănuț, Dumitrașcu Ionuț, Muia Florina , Diaconu Cristina de la a X-a Filologie, Simu Victor, Cocar Lorena, Kovacs Bianca ,Ciolac Gianina de la clasa a X-a Stiințe ale Naturii si Borozan Ionuț, Jumanca Lisa, Murgu Selena, Găvăgină Alexandru de la clasa a X-a Matematică-informatică s-au întrecut mai întâi în..citate. Fiecare clasă a ales un text aparținând unui nume sonor din peisajul cultural românesc pe care l-a considerat potrivit pentru a aduce un elogiu poetului național. Alegerea(Arghezi, clasa a X-a MI, Călinescu ,clasa a X-a Filologie, și Iosif Băcilă, clasa a X-a Sn) a fost motivată prin câteva cuvinte, după care s-a trecut la prima probă.

Prima probă cerea echipelor să răspundă la un set de 36 de întrebări cu privire la viața si opera poetului, formulate pe baza bibliografiei indicate: Mihai Eminescu, Poezii și George Călinescu, Viața lui Mihai Eminescu.

Juriul, format din: poetul si profesorul Doru Ilana-președinte, poetul Nicolae Irimia-vicepreședinte, profesorii Oana Duca si Toma Romeo –membri, a avut dificila misiune de a trece câte un punct pentru fiecare răspuns corect, urmărind în același timp ca fiecare membru al echipelor să dea cel puțin două răspunsuri.

A două secțiune a solicitat creativitatea echipajelor care trebuiau să compună o poezie structurată astfel:1 vers emblematic -tip propoziție interogativă sau enunțiativă sau chiar un vers eminescian, o strofă de 6 versuri si una de 5 , folosind cinci din cuvintele date.

Cât timp echipele au lucrat , celor prezenți li s-a amintit faptul că general Ion Dragalina(1860-1916) a fost contemporan cu poetul național ,de la nașterea acestuia împlinindu-se 155 de ani. In memoria generalului, Rebeca Terciu a interpretat, acompaniată la pian de dna prof Ogrin Rodica, un marș la care si-au adus contribuția doamnele profesoare Edițoiu Cornelia –versurile si Ogrin Rodica-muzica.

A treia secțiune a concursului a urmărit talentul (celor desemnati de grupe ) în recitarea unor versuri eminesciene. Clasa a X-a filologie l-a aruncat în luptă pe Găină Dănuț , care a recitat” De- or trece anii…” si „Noi amândoi avem același dascăl”. Clasa a X-a Matematică-Informatică pe Borozan Ionuț care a recitat „Din străinătate” si”Ai nostri tineri…” Clasa a X-a Stiințe ale Naturii a mizat pe Simu Victor care a recitat „ Vre o zgâtie de fată si un fragment din „Împărat si proletar”.

Nu a fost cazul unei probe de baraj, prevăzută a fi de forma unui discurs de două-trei minute având ca temă „ Diferența dintre…..” (ex –„Diferența dintre vorbă și cuvânt”), deoarece juriul a decis ca trofeul să revină celor de la Matematică- Informatică,cu 57 de puncte, locul doi ,celor de la Filologie, cu 55,5 puncte , iar, la mică diferență, cei de la Stiințe ale Naturii(55 puncte).

Toate echipele au fost bine pregătite, sustinute de colegii prezenti și premiate cu medalii si diplome.
Manifestarea s-a încheiat cu două momente muzicale: „Luceafărul”, interpretat de Enache Flavius(Clasa a XI-a F) si „Dor de Eminescu”, interpretat de Rares Ivănuș(clasa a VI-a la Scoala Gimnazială” Romul Ladea”)

Dacă momentul poetic din debutul manifestării, susținut de câțiva elevi de la Scoala Gimnazială „Romul Ladea”, coordonați de domnul profesor Ioan Nicolae Cenda a fost unul deosebit, atunci, cu siguranță, discursul doamnei doctor în filologie,poeta Liubița Raichici, a fost unul memorabil ,fiind o uimitoare lecție de patriotism.

Prof Editoiu Cornelia

Comentarii

comentarii