Lider Maximo, presedintele Cubei, Fidel Castro, a murit

Fostul lider cubanez Fidel Castro a încetat din viaţă la vârsta de 90 de ani, anunţă BBC, citând televiziunea de stat cubaneză. Televiziunea cubaneză nu a oferit deocamdată alte detalii legate de moartea lui Castro.

Fidel Castro a condus Cuba pentru aproape jumătate de secol înainte de a preda puterea fratelui său, Raul, în 2008. Susţinătorii săi l-au considerat ca fiind omul care a redat Cuba poporului, dar adeversarii săi l-au acuzat de reprimarea brutală a opoziţiei.

În luna aprilie a susţinut un discurs în ultima zi a Congresului Partidului Comunist, scrie BBC. El a spus că ideile comuniste încă sunt valabile şi că poporul cubanez va fi victorios.

Trupul neinsufletit al lui Fidel Castro, liderul revolutionar cubanez decedat vineri seara la Havana, la varsta de 90 de ani, va fi incinerat sambata, a anuntat fratele sau, actualul presedinte, Raul Castro, transmite AFP.

“Potrivit vointe exprimate de camaradul Fidel, ramasitele sale pamantesti vor fi incinerate in primele ore ale zilei de sambata”, a anuntat actualul presedinte, la televiziunea de stat. ‘Organizarea omagiului funebru care ii va fi adus va fi precizata” ulterior, a adaugat Raul Castro in scurta alocutiune, incheiata cu cuvintele binecunoscute ale lui “El Comandante”: “Pana la victorie, intotdeauna!” (“Hasta la victoria, siempre”).

Fidel Castro, pe numele său complet Fidel Alejandro Castro Ruz (n. 13 august 1926, Birán, Cuba – d. 25 noiembrie 2016) a fost un revoluționar cubanez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Fulgencio Batista și transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică. A deținut titlul de premier până în 1976, când a devenit președintele Consiliului Statului și Consiliului Miniștrilor. Fidel Castro Ruz a fost prim-secretar al Partidului Comunist Cubanez (PCC) de la formarea sa în 1965. Fratele său, Raúl, a devenit succesorul lui Fidel Castro în 2008.

Fidel Castro este unul dintre cei mai „vânați” oameni din istorie, asupra vieții sale fiind comise numeroase atentate, toate soldate cu eșec. Fabián Escalante⁠(es), fostul șef al serviciilor de contrainteligență ale Cubei, cel care a fost împuternicit cu protejarea lui Fidel Castro pe durata celor 49 de ani cât s-a aflat la putere, a estimat numărul atentatelor la viața lui Castro la 638.

În 2006 pe acest subiect a fost produs un film documentar britanic intitulat 638 Ways to Kill Castro.

Fidel Castro deține Recordul Guinness pentru cel mai lung discurs ținut la ONU, cu o durată de 4 ore și 29 de minute, în data de 29 septembrie 1960. Cel mai lung discurs al său în Cuba, a durat 7 ore și 10 minute, în anul 1986, în Havana, la cel de-al III-lea Congres al Partidului Comunist.

Comentarii

comentarii