@Breaking newsTurism

Litere de Foc pe cerul nopții de Înviere la Lăpușnicu Mare EXCLUSIV VIDEO

Un obicei unic în România în noaptea de Paști, sunt Literele de Foc care ard în fiecare an în noaptea de Înviere deasupra satului în comuna Lăpușnicu Mare din Valea Almăjului din Caraș Severin. În fiecare an, de când este satul, pe dealul din spatele bisericii, sătenii au parte de un spectacol unic în România. Totul se petrece în noaptea tainică a Învierii Domnului Iisus Hristos.

Acest obicei este pregătit de către tinerii din localitate cu răbdare, multă muncă și pasiune pentru ca tradițiile să fie duse mai departe și în acest secol al marilor schimbări. Este vorba de multă muncă și de o pregătire intensă în Săptămâna mare. Se începe încă din Joii Mari cu curățarea dealului de crengi și spini, apoi se taie pari de salcâm din care se vor confecțoina literele.

Fiecare literă trebuie să se vadă din sat, din piațeta din fața bisericii și are peste doi metri înălțime. La un loc vor forma crezul creștinătății – Cristos a înviat” Pe fiecare literă se montează cutiile în care se pune rumeguș și combustibil lichid. Toată această muncă, durează aproximativ 3-4 zile. În noaptea de Înviere, în fața bisericii de la poalele dealului, se adună toată suflarea satului cu rude și prieteni și cu „goști” – musafiri.

Cu toții se adună în lăcașului de cult și participă la slujba de Înviere și așteaptă momentul în care preotul va ocolii de trei ori biserica și va ieși în fața obștii să citească Sfânta Evangheliei. Acela este momentul în care preotul satului anunță că Mântuitorul este printre ei fiindcă Cristos a Înviat.

Atunci este și momentul când pe dealul ce străjuiește satul și biserica, tinerii dau foc recipientelor cu rumeguș și pe cerul negru al nopții, apare scris cu litere de foc crezul creștinătății: HRISTOS A ÎNVIAT!

Munca tinerilor care au realizat literele pentru comunitate, se vede din tot satul. Tinerii de toate vârstele sunt mobilizați de o tânără din sat și fiecare aduce de acasă o mână de cuie, un ciocan, un firiz, o coasă – unelte și scule cu care vor realiza literele.

Obiceiul a fost instituit în sat în urmă cu peste 15 ani de un tânăr care din păcate, acum patru ani, a pierit răpus de un cancer galopant la nici 30 de ani.

Un reportaj poveste de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

One thought on “Litere de Foc pe cerul nopții de Înviere la Lăpușnicu Mare EXCLUSIV VIDEO

Comentariile sunt închise.