Livada Nicoletei din Ticvani în pline lucrări de primăvară VIDEO

Vremea capricioasă a întârziat aplicarea tratamentelor de primăvară în pomicultură. În pomicultură, efectuarea tratamentelor din perioada de repaus vegetativ se pot face cu zeama bordeleză și cu ulei horticol. Primul tratament se aplica cu zeama bordeleză și la interval de o săptămâna, maxim 10 zile, cel cu ulei horticol. Pe întreaga perioadă de repaus vegetativ, în livadă se pot face două tratamente. Unul în toamnă pentru a împiedica supraviețuirea bolilor și dăunătorilor peste iarnă și unul în primăvara, cât mai aproape de dezmugurit când bolile încep să se dezvolte.

Din cauza temperaturilor foarte  mari din acest sezon rece, livezile dau în floare prea repede. Practic, nu este timp şi pentru tăieri şi pentru tratamente. Acestea se fac doar când afară sunt peste 10 grade, dar pomii nu au voie să fie înfloriţi.

Practic, anul acesta, pomii fructiferi dau din boboc direct în floare în decurs de câteva o zi. Asta împiedica tratamentul cu ulei mineral şi zeama bordeleză. Este cel mai eficient tratament şi cel mai ,,eco,, fiindcă substanţele nu trec în fruct aşa cum se întâmplă la alte tratamente.

În afara acestui fapt, mulţi dăunători nu au murit de la ger. Asta înseamnă alte tratamente, alte costuri. Uleiul horticol creează o peliculă pe toată suprafața pomilor care împiedica respirația și duce la moartea ouălor, a larvelor și a adulților. Pomii se îmbăiază foarte bine cu soluție. Aceasta se aplică și pe sol pe lângă pomi pentru că sunt dăunători care iernează și în sol.

Acarieni iernează sub formă de adult pe ramuri. Păduchii iernează în stadiul de ou. Gărgărițele iernează ca insecte adulte în crăpăturile scoarței trunchiului, iar viespea în stadiul de larvă într-un cocon la adâncime mică de până la 10 cm în sol.

Aceste două tratamente se aplica când temperaturile nu scad sub 10 grade în noaptea următoare . Inginerul horticol Nicoleta Vuc – are peste 1200 de pomi fructiferi în livada sa și din cauza vremii capricioase nu a apucat să facă tăierile și tratamentele de iarnă și primăvară. Chiar dacă iarna nu a fost grea, aceasta a fost deosebit de capricioasă cu diferențe mari de la o zi la alta sau de la noapte la zi.  

Comentarii

comentarii