Locul de poveste din inima Munților Aninei – Peștera Comarnic VIDEO

Peştera Comarnic este situată în inima Munţilor Banatului, aproximativ la jumătatea distanţei dintre Reşiţa şi Anina, în apropierea confluenţei dintre pârâul Comarnic şi râul Caraş, fiind rezervaţie speologică (din 1947) în Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului.

La peşteră se poate ajunge cel mai uşor plecând din Reşiţa pe şoseaua asfaltată Reşiţa-Anina. În drum spre Anina, după un urcuş lung pe podişul Mărculeştilor, la locul numit „Crucea Iabalcei”

Peştera are două intrări principale: una în amonte (în direcţia sud-est), la o altitudine de 473 m) pe unde pătrunde şi pârâul Ponicova, şi o a doua, în aval (la nord), situată pe coasta muntelui Naveşu Mic, la altitudinea de 443 m, din imediata apropiere a Cantonului Comarnic (200 m); diferenţa de nivel dintre cele două intrări este de 30 m.

Peştera Comarnic este cea mai frumoasă şi sălbatică peşteră din Banat şi chiar din România. Ea este a doua ca lungime din Banat (6 201 m), fiind întrecută acum ca întindere de Peştera Buhui (6 547 m).

Din cei peste 6 200 m structuraţi pe 3 nivele (fosil, subfosil şi activ), turiştii pot vedea doar nivelul superior, cel „uscat”, pe o lungime de 1750 m. Nivelul inferior este străbătut de cursul subteran al pârâului Ponicova.

La gura peşterii dinspre intrarea Comarnic, se ajunge după ce se urcă cele 100 de trepte amenajate de Asociaţia Speologică „Exploratorii” din Reşiţa, în grija căreia se află peştera.

Comentarii

comentarii