Locuri de muncă pentru tinerii care renunţă la studii
Recomandările Consiliului Uniunii Europene referitoare la instituirea unor „Garanţii pentru tineri”, cu scopul de a promova încadrarea tinerilor pe piaţa muncii, în special a tinerilor din categoria NEET, adică persoane cu vârsta între 15 şi 24 de ani care, indiferent de nivelul de studii, nu sunt încadraţi profesional şi nu urmează nici un program educaţional, şi astfel sunt expuşi unui risc mai mare de excludere socială şi de pe piaţa muncii. Acest lucru a condus stabilirea unei colaborări între Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţe de Muncă şi Inspectoratul Şcolar Judeţean cu scopul de a realiza acţiuni comune prin care tinerii, în termen de 4 luni de la părăsirea şcolii, să-şi găsească un prim loc de muncă. Dar nu numai atât. Aceştia sunt sprijiniţi să-şi continue studiile sau să participe la activităţi de formare, inclusiv ca ucenici.
Tot în baza acestui parteneriat între AJOFM şi ISJ Caraş-Severin se derulează acţiuni comune pentru susţinerea Programului „A doua şansă”, prin care şomerii aflaţi în evidenţa AJOFM sunt îndreptaţi spre şcolile care derulează acest gen de program în vederea finalizării învăţământului primar şi a celui secundar inferior.
Pentru a putea realiza aceste măsuri de integrare a acestor tineri pe piaţa muncii, angajaţii AJOFM Caraş-Severin, identifică locurile de muncă vacante prin deplasarea periodică la sediile agenţilor economici pentru a le prezenta serviciile oferite de către Agenţie, precum şi facilităţile de care pot beneficia în cazul în care angajează personal prin AJOFM, a precizat Caius Isac, directorul Agenţiei. Acesta a mai subliniat faptul că până la jumătatea lunii aprilie a acestui an au fost identificate un număr de 1.894 de locuri de muncă în tot judeţul, majoritatea provenind din mediul privat şi adresându-se persoanelor cu nivel de instruire primar.