Lostrița se reîntoarce în apele de munte ale Banatului Montan VIDEO

În Caraș-Severin se încearcă pentru prima oară reproducerea controlată a lostriței, prin recoltarea de icre de la adulții din păstrăvăria Valea Bei. Direcția Silvică încearcă astfel să repopuleze râurile din județ cu această specie aflată pe cale de dispariție și protejată de lege.
Lostrița este un pește extrem de rar, și considerat un monument al naturii. În libertate poate atinge 1-2 metri și poate cântări între 30 și 50 de kilograme. E o specie înrudită cu păstrăvul, și trăiește în ape de munte cu debit mare. În Caraș-Severin a fost văzută pe Cerna și Nera. Fiind considerat trofeul suprem pentru orice pescar, lostrița a dispărut pentru o vreme din județ, iar acum se încearcă repopularea râurilor cu această specie protejată prin lege. Campania de repopulare a început în 2014, când s-a adus puiet din Vâlcea. După câteva luni primele exemplare au fost eliberate în Cerna.

În 2015 s-au adus și 11 reproducători adulți, în păstrăvăria Valea Bei. De la aceștia, păstrăvarii au recoltat în această săptămână primele icre, pe care le-au depus în incubator, pentru a scoate puiet. Este vorba de prima încercare de reproducere controlată din județul Caraș-Severin.

În ceea ce privește repopularea Nerei, există dispute între Direcția Silvică și reprezentanții Apelor Române, care spun că aici nu a fost niciodată lostriță. Ba mai mult, această specie ar fi invazivă și ar distruge habitatul natural al râului. Direcția Silvică îi contrazice, aducând documente care indică existența lostriței pe Nera între anii 50 și 70. În acea perioadă s-a realizat o repopulare, ulterior înregistrându-se și capturi între Șopot și Sasca Română, acolo unde apa are adâncimi de 3 metri.

Comentarii

comentarii