Lovitura de la CCR- Noul Parlament este NECONSTITUTIONAL- Vezi ce spune judecatorul Predescu

curtea constitutionalaImediat dupa declaratia premierului Victor Ponta, potrivit careia Curtea Constitutionala poarta o parte din vina pentru dimensiunea Parlamentului, a venit si un comunicat, de aceasta din partea CCR in care scrie ca actualul Parlament a fost ales neconstitutional, scrie jurnalul.ro

Cu privire la decizia de invalidare, ca fiind neconstitutionala, a Legii Ponta-Antonescu de alegere a parlamentarilor, prin care s-a intenționat modificarea Legii nr. 35 / 2008, in sensul instituirii votului uninominal pur, CCR a constatat: I. „Legea criticata incalca dispozitiile constitutionale ale art.1 alin.(3), potrivit carora „Romania este stat de drept []”, ale art. 2 – suveranitatea si ale art. 61 – Rolul si structura (Parlamentului), intrucat consacra o solutie legislativa contrara vointei poporului exprimate la referendumul national din data de 22 noiembrie 2009″.

CCR spune ca, referendul din 22 noiembrie 2009 in care s-a votat pentru un Parlament unicameral, cu 300 de parlamentari, a avut caracter de recomandare, insa Curtea considera ca „referendumul, indiferent de caracterul sau – decizional sau consultativ – cum este cazul referendumului national din anul 2009, reprezinta o modalitate de exercitare a suveranitatii nationale () Reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este in contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61″.

In traducere, asta ar insemna ca, dupa referendumul din 22 noiembrie 2009, Legea 35 din 2008 nu mai putea fi modificata decat in sensul instutuirii unui parlament unicameral. Or, Guvernul a modificat Legea 35 din 2008, chiar anul acesta, prin Ordonanta de Urgenta 46, iar noul Parlament a fost ales in baza legislatiei astfel modificate.

Potrivit comunicatului de astazi, OUG 46 din 2012 ar fi neconstitutionala. Prin urmare, nu ramane decat ca „cineva” sa sesizeze, oficial, CCR, referitor la neconstitutionalitatea procesului electoral. Daca CCR se va pronunta in acest sens, Parlamentul va trebui dizolvat si vor exista doua posibilitati: fie organizarea alegerilor in baza legislatiei in vigoare la data de 22 noiembrie 2009, fie adoptarea legii referitoare la parlament unicameral, cu 300 de parlamentari.

Ion Predescu, judecator al Curtii Constitutionale, a declarat pentru Jurnalul national ca nu poate exclude aceasta posibilitate, dar ca o considera putin probabila.

 „Nu am participat la redactarea comunicatului. Am convenit, doar, ca acesta va contine citate din decizia Curtii referitoare la modificarea Legii 35. Nu stiu cum au fost alese citatele si ce comentarii s-au facut. Acea decizie a fost controversata, cu un vot de 5 la 4. Este adoptat in interpretare fortata considerentul ca reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul din 2009 ar fi in contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61. Referendumul a fost con-sul-ta-tiv! Ca atare, este o recomandare, are caracter orientativ”.

Desi Predescu se opune acestei solutii in forma, in fond considera ca rezultatul alegerilor nu este tocmai constitutional: „Nu este in regula sa avem 600 de parlamentari! In Franta este un senator la 200.000 de locuitori si un deputat la 100.000 de locuitori. Noi vom avea un senator la 70 de mii de locuitori si un deputat la 50 de mii de locuitori. Nu se poate! Judetul Dolj ar fi trebuit sa fie reprezentat de 15 parlamentari, dar vor fi 20! Desi toate partidele au agreat ideea cu redistribuirea, aceasta ar putea fi invalidata ca neconstitutionala, fiind o procedura peste si in afara votului!”

rol.ro

Comentarii

comentarii