Lunea Cornilor pe Valea Almăjului – De azi se lasa linistea peste Almaj VIDEO

De azi se lasa linistea peste Almaj. Obicei din bătrâni, mascaţi şi voie bună în satele din Valea Almăjului. Cetele de mascaţi au umplut de veselie și bucurie casele oamenilor. La fel a fost si în comuna Eftimie Murgu – Rudăria cum i se spunea din bătrâni, din Valea Almăjului.„Lunea Cornilor”- cum este denumit obiceiul în Valea Almajului, se desfăşoară în ziua de luni la începutul postului Paştelui în fiecare an. Tradiţia cu măşti şi costume populare, este un joc al vieţii ce răbufneşte în fiecare început de primăvară în Rudăria, Bănia şi în alte localităţi din Valea Almăjului.

 

 

Sărbătoarea populară de lăsata secului de carne, cu tineri şi adulți mascaţi ce umblă pe străzile satului din mai multe localităţi almăjene, îşi are origini străvechi şi cu funcţie socială bine definită. Feciorii şi bărbaţii însuraţi se maschează, se înbracă în fel de fel de personaje şi însoţiţi de săteni şi muzicanţi, colinda satul, în alungarea spiritelor rele, a frigului iernii şi a farmecelor ce sunt alungate spre săteni. La Rudăria (Eftimie-Murgu), mascaţi se mai numesc şi „maimozi”, iar în celelalte sate de pe meleagurile almăjene, li se mai spune corni ori maimuci.

 

De azi se lasa linistea peste Almaj. „Lunea Cornilor” este o sărbătoare care celebrează înflorirea cornului, de aici denumirea de „Ziua Cornilor”- arbustul fiind un vestitor al schimbării de anotimp. Localnicii din Bănia au pregătit, duminică şi luni, „Nunta Cornilor” şi „Tocma Cornilor”. Duminică au organizat „Nunta Cornilor”, atunci când au îmbrăcat costume populare şi au dus cu ei prin sat un porc fript şi buriul cu rachie.

 

„Ziua Cornilor” s-a desfăşurat luni, iar fiecare dintre cei care au participat la eveniment, s-a mascat după bunul plac. La Rudăria, de „Lunra Cornilor”, copii şi bărbaţii însuraţi s-au mascat în diferite personaje şi împreună cu „măimozii” au mers prin sat să alunge spiritele rele de la casele oamenilor. „Nuntaşii” însoţiţi de fii satului, au mers prin sat de la casă la casă făcând mare tărăboi. În fața caselor unde gazda i-a aşteaptat cu o sticlă de răchie, „măimoadele” au jucat un brâu în cinstea gazdei care i-a cinstit.

 

După ce a ocolit satul, alaiul de mascați și nuntași, s-a adună în centrul comunei, iar cei care au fost mascaţi, au dat jos măştile de pe faţă. La final, s-au strigat „darurile”- ceremonie în cadrul căruia cei care au greşit sau au avut un comportament neadecvat în comunitate sau familie, au fost mustraţi în fața satului. Seara, toţi participanţii s-au strâns la căminul cultural unde au servit mâncarea şi rachia primită de la săteni şi au mai fost cinstiți cu un gulaş făcut de bucătarul şef al Văii Almăjului, Marian Popovici.

 

Ţara Almajului a fost întotdeauna bogată în obiceiuri şi tradiții. Această manifestare cu măşti și alai prin sat, pare a fi pentru cei care privesc din exterior, un obicei ca oricare altul. Însă pentru localinicii cei care le cunoaşte însemnătatea, astfel de obiceiuri şi tradiţii ascund înţelesuri profunde, despre relaţiile interumane şi despre relaţiile omului cu natura. Prin astfel de manifestări, almăjenii, încearcă să dea însemnătate anumitor momente sau întâmplări din viaţa de zi cu zi.

 

Incepand de azi, in satele din Banatul Montan se asterne linistea Postului Mare. fara galagie, cu slujbe la biserica si pregatirea pentru sarbatoarea Pastilor.

De azi se lasa linistea peste Almaj. Un reportaj realizat la Rudaria si Bania de Adi Negru

Comentarii

comentarii