Lupacul lăsat fără apă de băut în urma poluării cu ape murdare de la groapa de gunoi ecologică VIDEO

Locuitorii localitatii Lupac din Caras Severin sunt in pragul disperarii din cauza poluarii apelor si panzei freatice infestate de apele scurse de pe gunoiul din deponeul si groapa ecologica aflata deasupra satului. 

Deponeul ecologic din apropierea Reșiței a generat poluarea masivă a unui râu din apropiere. Locuitorii comunei Lupac au sesizat autoritățile încă de săptămâna trecută după ce au observat că apa râului Gelug care traversează localitatea este roșiatică și cu spume. Verificările făcute de specialiștii de la Apele Române indică faptul ca în râu a ajuns levigat, lichid nociv din deșeuri menajere, provenit de la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. 

Locuitorii comunei Lupac sunt disperați. Apa râului care traversează satul și de unde se adapa animalele este toxică în urma deversarii levigatului de la deponeul  ecologic. Apa infestata a ajuns și în fântâni și nu mai poate fi folosita în condițiile în care localitatea nu are sistem centralizat de alimentare cu apa. Localnicii au sesizat autoritățile. 

În urma verificărilor efectuate de echipa mixtă de specialiști ai Sistemului de Gospodărire Caraș-Severin s-a constatat faptul că este vorba despre poluare cu levigat și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor a fost amendat cu 35.000 de lei. 

SINCRON: prin telefon Sorina Neaga-purtător de cuvânt ABA Banat

Reprezentanții societății care gestionează deponeul spun ca a fost o problema tehnica, dar care s-a rezolvat. Garda de Mediu Caraș-Severin va efectua un control la deponeu. 

Potrivit autorităților, până în acest moment nu a fost observate situații de afectare a faunei acvatice în urma poluării. 

Deponeul a fost construit cu fonduri europene impotriva vointei localnicilor, au fost mereu probleme cu darea in folosinta si in final, de un an, acesta este administrat de o firma din Ploiesti. În deponeu este adus spre reciclare gonoiul menajer din 4 judete, dar martorii spun ca de fapt ,,la uzina de gunoi”  este reciclată doar o mică parte din resturile menajere. Restul gunoiului amestecat este depus într-o groapă în aer liber. Ploile torențiale din această primăvară au ,,spalat” stratul de gunoi iar apa neagră și urât mirositoare a luat- la vale și a infestat și infectat apele pârâului Hideg ce trece prin satul Lupac, peste luncile Lupacului și Lunca râului Caraș după care se varsă în râul cu același nume. Mai departe, după ce străbate judțul Caraș Severin, râul Caraș intra în țara vecina Serbia unde se varsă în Dunăre.

Mai grav este faptul că satul Lupac are probleme cu apa potabilă iar apa infectată din Hideg afectează pânza freatică. AStfel, nici puținele fântâni din sat nu mai pot fi folosite. Nici măcar pentru adăparea animalelor. Oamenii din sat au ajuns în situația de a folosi apa de ploaie la spălat și să cumpere apă de la magazin pentru gătit. 

Sătenii au făcut mai multe sesizări către prefectură, consiliu județean, garda de mediu și apele romane, dar nu s-a rezolvat nimic. Apele Române ABA Banat a aplicat o amenda de 35.000 de lei conducerii deponeului, dar conform declarațiilor directorului Marta, se pare că deocamdată nu există o rezolvare a situației până nu se descoperă cauza scurgerilor.

În urma verificărilor efectuate de echipa mixtă de specialiști ai Sistemului de Gospodărire Caraș-Severin s-a constatat faptul că este vorba despre poluare cu levigat și Centrul de Management Integrat al Deșeurilor a fost amendat cu 35.000 de lei.

Comentarii

comentarii