Magia Crăciunului în Valea Almăjului – Poveste frumoasă de iarnă cu Adi Neagu VIDEO

Ajun de Crăciun cu momente speciale. Prag de mare sărbătoare în Valea Almajului, cu miros de brad si de colaci, cu beteala și globuri, cu Moș Crăciun pe ulițe și la ferestre. Magia și bucuria nașterii Mântuitorului Iisus, ne poartă pe toți pe un tărâm de vis. Crăciunul înseamnă bucurie și clipe minunate petrecute alături de cei dragi. Moș Crăciun este personajul principal al sărbătorii și vine în fiecare an la toți copiii din lumea întreagă. Acum a ajuns și pe Valea Almăjului.

Sărbătorile de iarnă și în special Crăciunul, au în ele și răspândesc multă magie. Încă de la Sfântul Nicolae se începe cu decorarea caselor cu steluțe, ornamente de Crăciun și multă voie bună. Îmbrăcate în straie de sărbătoare, casele de pe Valea Almăjului, devin locul în care se scriu poveștile an de an, în multe familii. Bradul, mirosul bucatelor și al prăjiturilor specifice, ne introduc în atmosfera sărbătorilor de iarnă.

Dacă în vremurile trecute, moșul era cam sur și avea barbă din lână, haina întoarsă de la un „cojoc”, mănuși groase făcute tot din lână și opinci – ceva mai încoace a trecut la cizme din cauciuc, în prezent, moșul s-a cam înroșit la țoale, are barbă albă din vată, haină roșie îmblănită, mănuși groase și cizme de mușama. Dar cui îi mai pasă de aceste tranformări? Nici nu contează în ce costum apare, important este că vine an de an și aduce cadouri la toți copiii „cuminți”.

Moș Crăciun este un bătrân blând și generos, este personajul care aduce bucurie, speranța și fericire în rândul micuților din lumea întreagă și din Valea Miracolelor. Într-o atmosferă specială de sărbătoare, în fața pomului de sărbătoare pe care l-au împodobit cântând colinde și cântece de iarnă, copiii îi spus Moșului frumoase poezii și-i colindă. Moșul, pe care l-au așteptat întregul an, i-a răsplătit pe copii cu daruri și cu promisiunea că o să vină și la anul.

Colindul, mersul la biserică și mesele bogate sunt nelipsite în zilele de Crăciun. Sărbătorile de iarnă înseamnă, pentru toți locuitorii din Banatul de munte, timp petrecut cu familia și petreceri. În seara de Ajun, casele sunt curate și pregătite în așteptarea musafirilor, a colindătorilor. Colindătorii merg din casă în casă, refăcând în mod simbolic drumul pe care l-au parcurs cei trei magi până la locul unde s-a născut Isus.

Crăciunul în Almăj simbolizează darul vieții, iubirea, bucuria și bunătatea, toate acestea fiind celebrate în mijlocul familiei, în jurul bradului frumos împodobit.
Un reportaj poveste de Adi Neagu!

Comentarii

comentarii