Magie? Nicidecum: înşelătorie! Români – nu vă lăsați păcăliți!

Metodele folosite de escroci pentru a-i înşela pe oamenii de bună credinţă variază, dar ceea ce îi ajută de fiecare dată este naivitatea victimelor, goana după chilipiruri sau dorinţa de căpătuială a acestora. Şi, desigur, antrenamentul, pentru că acest gen de escroci sunt veritabili „magicieni”, numai că „magia” îi costă în valută pe cetăţenii care devin victime.

E greu de crezut că persoanele care practică schimbul ilegal de valută sunt de bună credinţă. Cetăţenii trebuie să înţeleagă că pentru a obţine venituri uriaşe prin eludarea taxelor prevăzute de lege aceste persoane recurg cel mai adesea la înşelăciune iar scenariile nu sunt deloc unele complexe sau complicate.

Iată o „reţetă” de înşelăciune devenită clasică: se ia valuta cetăţeanului, se numără suma echivalentă în lei, se pun bancnotele într-un pachet, apoi, sub pretextul renumărării ori a apariţiei în zonă a unui poliţist, într-un moment de neatenţie, se înlocuieşte pachetul iniţial cu un altul în care doar prima şi ultima bancnotă sunt autentice, restul fiind maculatură. Această metodă poate fi aplicată şi pentru obiecte mici şi valoroase, în special bijuterii.

Dar, de multe ori aceste persoane abordează cetăţeni în preajma unităţilor bancare oferindu-le într-un mod agitat – ca şi când ar fi o ofertă de nerefuzat – un curs valutar mult mai avantajos decât cel oficial. În graba şi agitaţia provocate de „valutist”, cetăţeanul cade în capcană şi realizează ce scump l-a costat „oferta” când este mult prea târziu.

O altă situaţie este aceea în care, tot pe fondul stării de agitaţie şi de grabă induse de escroc, pe motiv că „apare poliţia”, cetăţeanul realizează prea târziu că a primit mai puţini bani decât a fost înţelegerea deşi atunci când s-au numărat banii sumele păreau corecte. Magie? Nicidecum: curată înşelătorie!

Pe de altă parte legea prevede sancţionarea cu amendă contravenţională a celor care practică schimbul ilegal de valută, iar efectuarea schimbului ilegal de valută în mod repetat constituie infracţiune de evaziune fiscală şi se pedepseşte cu închisoarea. De asemenea sumele de bani care au servit la săvârşirea contravenţiei se confiscă şi se valorifică conform legii.

Având în vedere argumentele de mai sus, IPJ Caraş-Severin vă recomandă să efectuaţi schimburile de valută cu respectarea prevederilor legale în vigoare, numai la unităţile bancare şi casele de schimb valutar autorizate. În acest fel eliminaţi riscul de a deveni victime ale unei infracţiuni şi evitaţi să deveniţi părtaşi ai evaziunii fiscale! Şi, nu uitaţi, în cazul în care deveniţi victimă a infractorilor, apelaţi numărul unic pentru apeluri de urgenţă – 112.

Comentarii

comentarii