Mancarea saracului: Cartofii sunt de regim sau nu?

Cand tii regim, printre primele alimente pe care le excluzi din meniu sunt cartofii. Totusi, anumite studii spun ca lucrurile nu sunt asa de simple si ca ceea ce conteaza este cati cartofi mananci si cum ii gatesti. Hai sa vedem deci, cartofii sunt de regim sau nu?

Cartofii sunt adesea consumati prajiti sau sub forma de piure, cu unt, smantana sau ulei. De aceea avem tendita de a-i evita in cadrul regimurilor de slabire, mai ales daca urmam un regim paleo, in cadrul caruia consumam carne slaba, fructele si legume si grasimi sanatoase. Chiar si fara unt sau ulei, cartoful are un indice glicemic ridicat, care stimuleaza productia de insulina, principala cauza a mancatului compulsiv.

Potrivit unui studiu american, cartoful nu poate fi rezumat doar la indicele glicemic. El este o buna sursa de potasiu, de vitamina C si vitamina B6. Pentru a cobori indicele glicemic al cartofilor, ei pot fi asociati cu peste sau cu un ulei sanatos, cum ar fi uleiul de masline. Grasimile si proteinele fiind absorbite lent de care organism, incetinesc si digestia cartofilor si, implicit, incarcatura lor glicemica.

De altfel, chiar si notiunea de indice glicemic este controversata. Asta pentru ca se vorbeste de alimente luate separat si nu toti cartofii sunt la fel. Insa prin asocierea oricaror proteine cu orice tip de legume, nivelul zaharului din sange ramane, in mod normal, sub control.

Asta inseamna ca si diabeticii pot consuma cartofi? Mai multe studii au dovedit o legatura intre consumul excesiv de cartofi, in special prajiti si diabet. Asociatia Americana pentru Diabet nu interzice totusi eliminarea completa din alimentatie a cartofilor. Totul tine de controlul portiilor si de asocierea sistematica a cartofilor cu proteine slabe si grasimi sanatoase.

Pentru supraponderali si obezi, cartofii pot fi periculosi, daca sunt consumati in exces. Sensibilitatea la insulina poate fi slabita si se poate intampla ca organismul sa nu stie sa digere corect cantitati prea mari de alimente amidonoase, printre care si cartofii.

Cartofii si pastele nu ingrasa

Totul tine deci de cantitatea de cartofi consumati. Un singur aliment in plus sau in minus nu poate ruina un regim de slabire. Chiar si cei care au tinut regim si au mancat cartofi de cateva pe saptamana au reusit sa slabeasca. Totul tine de modul de a gati cartofii si de tipul de proteine cu care ii asociezi.

Medicii recomanda cartofii la cuptor, caci prin fierbere isi pot pierde din vitamine. De asemenea, este recomandat sa speli bine cartofii si sa ii gatesti cu tot cu coaja, daca sortimentul permite. Asta pentru ca in coaja se gasesc fibre, foarte bune pentru digestie.

Comentarii

comentarii