Mare atenție ! Impactul tehnologiei asupra copiilor

Tehnologia ne invadeaza vietile din ce in ce mai mult. Dar ce facem, insa, daca acest lucru se intampla si cu copiii nostri? In societatea moderna, copiii si adolescentii sunt dependenti de dispozitive mobile si cresc online alaturi de tablete, console de jocuri si telefoane de ultima generatie. Timpul liber este monopolizat de iPad-uri sau smartphone-uri si in loc sa iasa la aer si sa socializeze cu cei de varsta lor, multi sunt prizonierii lumii virtuale.
Neurologii atrag atentia asupra pericolelor la care sunt expusi cei mici, prin abuzul de electronice si activitatea online prelungita. American Academy of Pediatrics a impus cateva recomandari pentru expunerea copiilor la tehnologie – bebelusii nu ar trebui sa aiba niciun contact, copiii intre 3 si 5 ani au voie o ora pe zi, iar celor intre 6 si 18 ani ar trebui sa le fie alocate maxim doua ore pe zi.

In ciuda acestor recomandari, in medie, tinerii petrec de 4 ori mai mult timp in mediul virtual. Au devenit astfel dependenti de online deoarece aceasta activitate le ofera un refugiu din real, din viata plina de probleme. Ritmul alert al activitatii pe internet nu schimba doar modul in care percepem realitatea, dar si modul in care creierul reactioneaza. Abuzul reconfigureaza creierul copiilor si forteaza sistemul educational sa raspunda si sa se ajusteze la noile cerinte.

Foarte multi doctori indeamna parintii sa nu le ofere celor mici acces la tehnologie. Cercetarile in domeniu au demonstrat ca expunerea la dispozitive conectate la internet, tablete sau telefoane, pot duce la dezvoltarea unor probleme legate de atentie. Acestea apar din cauza schimbarilor ce au loc in creier la nivelul lobului frontal, ce este responsabil pentru emotii. Copiii ce au acces nerestrictionat la tehnologie tind sa fie mai insensibili la cei din jur si sa nu-si poata controla iesirile nervoase, ce sunt mai dese, in acest caz.

Acesti copii dependenti de tehnologie reactioneaza intr-un mod incontrolabil atunci cand li se interzice sa foloseasca electronicele, experimentand simptome ca depresia sau tulburarea bipolara, cand ajung la maturitate.

Televizorul afecteaza limbajul copiilor

Multi adolescenti nu vad aceasta obsesie pentru tehnologie sau internet ca fiind un detriment. In schimb, ei cred ca le este benefica in procesul de invatare. Totusi, s-a demonstrat faptul ca dispozitivele electronice scad puterea de concentrare si atentia la ceea ce se intampla in jur. Faptul ca internetul ofera informatie limitata mentine creierul in alerta, fiind dornic de noi date, ce vor da noua doza de dopamina. Conform American Psychiatric Association, copiii cu aceasta problema au o preocupare si devin dependenti. Alti cercetatori au aratat ca abuzul electronicelor conectate la internet ii pot face pe cei mici sa devina obositi, iritati, afectandu-le starea fizica si mentala. Pentru a combate deficientele, creierul secreta un nivel mai ridicat de cortizol si adrenalina. Dar nivelul crescut al energiei pe termen scurt altereaza circuitul neuronal pe termen lung si duce la depresie. Datele sunt infricosatoare: unul din cinci copii are o boala psihica, iar comportamentul agresiv a devenit normalitate.

In timp ce multi specialisti considera ca acest fenomen este periculos, exista cativa cercetatori care infirma datele si vad totul intr-o lumina pozivita. Chiar daca persoanele tinere au mai putina interactiune directa, ei au totusi contact cu alte persoane si leaga prietenii online. Astfel, se simt mai putin singuri si izolati, deci sunt mai relaxati. Iar prezenta in mediul online poate fi benefica deoarece scade axietatea ce apare de obicei in contexte sociale. S-a mai aratat in diverse studii faptul ca folosirea frecventa a tehnologiei ajuta la dezvoltarea circuitelor neuronale, oferind impulsuri de concentrare intensa. Jocurile video ajuta la dezvoltarea unor abilitati cognitive, de la perceptie, pana la atentie sustinuta si procesarea rapida a informatiilor.

In ciuda acestor rezultate, majoritatea cercetatorilor cred ca abuzul (de orice fel) este daunator. Orele petrecute in spatiul virtual deterioreaza capacitatea de a intelege expresiile faciale si a raspunde intr-un anumit context. Drept urmare, interactiunile dintre oameni devin din ce in ce mai dificile si exista interpretari gresite in cazul unor intalniri, fie amoroase, fie de afaceri.

Aceasta incapacitate de a empatiza este cu atat mai grava in randul copiilor, ce pot avea probleme in a intelege informatiile prezentate la scoala, pana la a deveni victimele batjocurei colegilor. Dependenta pentru internet si electronice rezulta in probleme de dezvoltare si integrare in societate, transformand copiii in adulti adeseori agresivi si egoisti.

Iata cateva dintre sfaturile psihologilor pentru a rezolva aceasta problema a copiilor din societatea moderna:

Timpul petrecut pe dispozitivele electronice trebuie sa fie limitat, trebuie sa existe o regula clara, aproape o rutina a orelor permise. Astfel, ei nu vor protesta cu aceeasi ardoare, stiind ca urmeaza ora cu tableta.

Incurajeaza-i pe cei mici sa petreaca mai mult timp afara, in natura. Daca este nevoie, insoteste-i in plimbari in aer liber, in parc, la locurile de joaca.

Incearca sa ai tot timpul conversatii deschise cu copiii tai si cu cei din jur. Orice subiect de conversatie este binevenit, mai degraba decat verificarea constanta a telefonului, a contului de Facebook etc.

Gaseste activitati si proiecte care le stimuleaza activitatea, fara a folosi electronice. In functie de preferintele lor, identifica acea pasiune care ii tine in alerta si le ofera energie pozitiva. Pentru a le insufla si mai multa incredere, ia parte la aceste activitati.

In schimb, iata ce nu trebuie sa faci:

Nu te simti vinovata daca trebuie sa-ti impui punctul de vedere si sa fii mai stricta pentru a pune in practica toti pasii descrisi anterior.

Nu ceda la cerintele lor, poti sa fii o mama autoritara, dar plina de compasiune in acelasi timp.

Nu te lasa pacalita de motivele invocate, plictiseala, cat de urgenta este situatia sau de acel zambet irezistibil, acestea sunt metode prin care cei mici folosesc tot ce au la dispozitie pentru a te convinge.

Nu te descuraja daca, la inceput, nu observi nicio schimbare in comportament, este nevoie de mult timp, rabdare si intelegere din partea ta.

Comentarii

comentarii