Mare meci, mare ! Pregatiri febrile in satele croate din jurul Resitei VIDEO

Etnicii croaţi din România – Carasovenii – așa cum li se spune – aşteaptă cu mare nerăbdare marele meci din această seară în care se va stabili care este campioana mondială la fotbal. În Caras Severin, trăieşte cea mai mare comunitate compactă de croaţi din afara Croaţiei. Sunt 7 sate un jurul Resitei – sate care în proporţie de 98% au populaţie de etnie croată.

În România trăiesc, după ultimul recensământ, peste 7000 de croaţi, din care cei mai mulţi sunt în Caraş-Severin, în comunele Caraşova şi Lupac. Lângă Reşita, în 7 sate, trăieşte cea mai mare comunitate de croaţi din diaspora croată. S-au stabilit aici de 1000 de ani şi trăiesc în perfectă armonie cu românii din satele vecine. Căsătoriile sunt doar între membrii comunității, în sate- proporţia populaţii croate este de aproximativ 98-99% – restul sunt români sau rromi ce au fost asimilaţi de ei şi trăiesc după regulile croaţilor.

Astăzi, iubitorii de fotbal se vor strânge în centrul satelor Caraşova şi Clocotici unde vor urmări meciul. S-au procurat ecrane gigant, s-au pregătit scaune, mese și multă bere. Un caz mai aparte va fi într-un local din Reşita în care are loc o nuntă carasovenească. În localul respectiv a fost rezervată o sală în care se va instala un ecran iar bărbaţii vor lăsa femeile să se distreze iar ei vor viziona meciul. Pentru o reuşită de 100%, ei au anunţat încă de ieri că vor fura mirele şi nu mireasa.

La Caraşova, acolo unde trăiește cea mare comunitate de croați, există un Centru Cultural Croat al Uniunii Croatilor din România. La vizionarea la care sunt aşteptaţi toţi bărbaţii din sat, vor fi prezenţi deputatul Uniunii Croaţilor din România precum şi ambasadorul Croaţiei în România.

Cu toate că se face atât caz de acest meci, unii habar n-au că azi va fi meci iar alţii spun că vor câştiga cei mai buni. În schimb, părintele Marian Tincul din Lupac, este trup si suflet pentru fotbal. Sfinția sa are de celebrat două nunți astăzi și va face în așa fel încât să împace pe toată lumea și să vadă și el meciul.

Comentarii

comentarii