Mare petrecere la Bănia – Este Nunta Cornilor din Valea Almajului VIDEO

Mare petrecere la Bănia – Este Nunta Cornilor. Comuna Bănia din Valea Almăjului din județul Caraș Severin, a găzduit duminică un obicei unic în România. Este un ritual de primăvară, cu profunde valențe de fertilizare şi de îmbunare a Divinității pentru un an mai bun. Este momentul ca iarna să fie alungată și primăvara sa-i ia locul. Este momentul de dinaintea Postului Mare, zăpostitul, are loc -Tocma și Nunta Cornilor. Este ultimul prilej de veselie generală. De mâine, gata! S-a terminat cu distracția și petrecerea. Se intră în Postul Mare.

 

 

Această manifestare, este un obicei străvechi care marchează intrarea în cel mai important post de peste an. Înaintea Postului Paştelui, locuitorii din Bănia organizează o ultimă petrecere, cu cântec, joc şi multă voie bună. Nunta Cornilor are loc în fiecare an la Lăsatul Secului, în pragul marelui post al Paştelui. În prima zi, duminică, bărbații din comună, se îmbracă în costume populare…de femeie. Apoi, se formează un alai. Însoțiți de fanfară și de o armată de curioși, nuntașii pornesc prin sat având în frunte mirii. Aceștia sunt sunt tot bărbați, sunt doi tineri din sat.

 

De remarcat este faptul că la acest ritual participă doar bărbații, care tot ei se îmbracă şi în femei. Reprezentantele sexului frumos, sunt doar simple spectatoare la această „nuntă”. Văd și ele ce le poate capul bărbaților sau prietenilor lor. Azi, au voie să facă orice, aproape orice. De mâine, gata. Se coboară cătănia din pod.

 

Mare petrecere la Bănia – Este Nunta Cornilor. „Nuntaşii” acompaniați de către fanfară, ocolesc satul şi invită sătenii la Nunta Cornilor care se ține în fața Căminului Cultural în fiecare an. Această manifestare din comuna Bănia de pe Valea Almăjului, cuprinde două părți distincte: „Nunta sau Tocma Cornilor” – Duminică şi „Lunea Cornilor” – în prima zi de post, în lunea postului. Asică azi. Costumele populare sunt înlocuite cu măști care mai de care mai hidoase pentru a alunga spiritele rele din sat.

 

Acest obicei de zăpostât de la Bănia, atrage an de an numeroşi iubitori ai tradițiilor populare bănățene. Anul acesta pentru prima dată, s-a organizat şi un târg cu obiecte artizanale făcute manual.

 

Azi, toți nuntașii și majoritatea sătenilor, se vor masca în personaje fel de fel, vor defila prin sat și vor face mare gălăgie pentru a alunga spiritele rele și iarna. Seara se va încheia cu un bal la căminul cultural, iar de marți dimineața, peste sat se așterne liniștea postului mare. Manifestarea este una de tradiție, se pierde în negura anilor și este sprijinită de primărie și consiliul local. Nunta Cornilor atrage an de an tot mai mulți spectatori din tot Banatul Montan și chiar din toată țara.

 

Mare petrecere la Bănia – Este Nunta Cornilor. Alaiul de nuntași umblă prin tot satul, cu fanfara după ei. Câțiva voinici, poartă pe umeri un proțap pe care este un butoi cu ţuică. Acolo se toarnă ,,cinstea” – răchia dată de săteni nuntașilor și pe care o vor bea cu toții împreună, mâine la bal. Alți nuntași, servesc sătenii și spectatorii de pe margini cu răchie din ploscă. Alții, poartă un porc pârlit la proțap,. Râmătorul prăjit este împodobit cu mere și gogoși. Sătenii îi cinstesc pe nuntași cu ţuică ce se toarnă în butoi, cu ouă, cu cârnați, cu afumături și colaci. Cu acestea se va face luni ospățul de nuntă.

 

Un reportaj de Adi Neagu

 

 

 

 

Comentarii

comentarii