Marea Unire cinstita la Alba Iulia de tinerii resiteni de la ATOR

Pentru al doilea an consecutiv, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte au organizat, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Lucian – Episcopul Caransebeșului, un pelerinaj de suflet cu ocazia Zilei Naționale a României.

”Credința și patriotismul – bucuriile tinereții noastre” a fost și în acest an motivul și îndemnul care i-a animat pe tinerii ortodocși din Banatul de Munte să fie prezenți, de 1 decembrie în Cetatea Marii Uniri de la Alba Iulia.
Porniți la drum încă din după-amiaza zilei de 30 noiembrie, tinerii ATOR-isti au poposit peste noapte la Mănăstirea Râmeți, acolo unde au susținut un frumos program de cântece patriotice și colinde, specifice perioadei. Delegația a fost condusă de părintele Mihai Ciucur – coordonatorul Departamentului de tineret al eparhiei, alături de părintele Marinel Bobescu de la Oravița și Marius Negoiță de la Anina și a reunit peste 50 de tineri din Reșița, Oravița, Anina, Caransebeș, Moldova Nouă și Oțelu Roșu.

În dimineața zilei de 1 decembrie, înarmați cu mult entuziasm, credință în suflete, purtând steaguri tricolore, ale eparhiei și portrete cu chipul unuia dintre artizanii Marii Uniri – Patriarhul Miron Cristea – tinerii au pornit spre Alba Iulia, acolo unde au intrat intonând imnul de stat al României: ”Deșteaptă-te, române!”. Delegația din Episcopia Caransebeșului a luat parte la slujba de Te-Deum oficiată de către Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, după care a susținut un program spontan de colinde și cântece patriotice la troița din fața Catedralei Reîntregirii din localitate.

Emoțiile momentelor petrecute le Alba-Iulia într-o zi atât de importantă pentru poporul român de către tinerii din Banatul montan, au fost deosebite. ”Am simțit o bucurie enormă, pentru că ne-am manifestat liber, mai exact pentru că am cântat cântece patriotice, care mereu îmi trezesc un fior aparte, pentru că mă trimit cu gândul la strămoșii noștri care au avut un țel înalt, acela de a ne uni. Pentru o zi, am simţit că m-am întors în timp”, mărturisește Alexandru Vuc din Reșița. De aceeași părere este și Nadia Popescu, care mărturisește că: ”bucuria şi emoţia pe care am trăit-o nu se poate exprima în cuvinte. Au fost momente în care ne-am mărturisit credința prin colindul „sfânt şi bun” care aduce vestea Nașterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos, dar și faptul că suntem români adevăraţi”.
Pelerinajul tinerilor din Episcopia Caransebeșului s-a încheiat cu închinarea la Schitul ”Râpa robilor” și a monumentului închinat martirilor din perioada comunistă de la Aiud. Aici tinerii au rememorat suferințele și jertfă înaintașilor lor din anii de prigoană a Bisericii și au intonat mai multe imne închinate martirilor de la Aiud, pe versuri scrise în închisoare de poeți precum Radu Gyr sau Mircea Vulcănescu.

Îmbogățiți sufletește, tinerii cărășeni s-au întors la casele lor cu bucurie în suflet și dorință nestrămutată de a mărturisi și ei, după puterea lor, credința ortodoxă în vremuri deloc prietenoase pentru Biserica neamului. Acest lucru este confirmat și de cuvintele Anitei Radics, coordonatoarea ATOR Banatul de Munte: ”România mea e cea în care sângele curge în trei culori. România mea e cea care dăinuie prin fiorii amintirii ropotelor ce se îndreptau cândva spre Unire. România mea e poarta spre Împărăția Triumfătoare și drumul către Alba Iulia, ce și astăzi își adună fiii la unirea de neam.

Am plecat capul și m-am simțit un ostaș dator să-și însemneze tinerețea cu pecetea țării sale, ce-l poartă și pe el pe fruntea pământului sfințit în mii de ani de străbuni. Înviau, parcă, sufletele celor ce au pus hotarele pământului pe care respirăm. Ne țineau pe noi de mâini. Le cântam și ne simțeam una: ostași, trecuți, prezenți – România de azi!


Ai Tăi suntem, Doamne!”.

ATOR Banat

Comentarii

comentarii