Măsuratul oilor – o tradiţie care se păstrează cu sfinţenie în Banatul de Munte

Una dintre principalele ocupaţii ale locuitorilor din comună Prigor, localitate de pe Valea Almăjului, este creşterea animalelor, în special a oilor. Odată cu venirea primăverii, la sfârşitul lunii aprilie, se măsoară oile la Prigor şi în alte localităţi de pe Valea Almăjului.

Imagini amator.
Este un obicei pe care locuitorii din Banatul Montan îl respecta cu sfinţenie şi îl duc mai departe an de an. La Prigor, această tradiţie se păstrează în timp nu doar că o dovadă de iubire de oi, ci ca o recompensă pentru munca de peste iarnă. În fiecare an, la începutul primăverii, livezile sunt împânzite de mioare.

Scoaterea lor pe dealurile din jurul localităţii, este un obicei care îi reuneşte pe săteni, pe ciobani, dar şi pe tinerii iubitori de tradiţie care doresc să ducă mai departe obiceiul cu măsuratul oilor. Şi în acest an, câţiva crescători de oi din Prigor, s-au adunat pentru a se întrece care mioare dau mai mult lapte, dar şi pentru a petrece, pe o vreme frumoasă de început de primăvară.

Aşa cum se procedează de sute de ani, în jurul prânzului oile sunt aduse de la păşune în strunga şi apoi sunt trecute prin ţarc, unde sunt mulse de către proprietari, că mai apoi cantitatea de lapte obţinută de fiecare să fie măsurată. În urma acestei măsurători, cel care are cel mai mult lapte ca şi cantitate, va fi numit baciul, titlu pe care îl va deţine până la sfârşitul anului atunci când oile sunt coborâte de pe dealuri la casele oamenilor.

După întrecerea cu măsuratul oilor, toţi cei prezenţi, servesc o masă în aerul curat al muntelui, masa de pe care nu lipseşte carnea de mel, rachia de prună şi casul de oaie. La final, invitaţii şi proprietarii coboară de la sălaş în localitate, cu oile rămâne doar baciul câştigător care le scoate la păşune până seara şi le mulge din nou, atunci când încheagă laptele din care obține primul caş de anul acesta.

Măsuratul oilor la Prigor este o mare sărbătoare, o tradiţie veche de sute de ani, de aceia localnici mai ţin câteva oi, cât de puţine, ca să ducă în fiecare an acest obicei mai departe.

Adi Neagu

Comentarii

comentarii