Masuri drastice la frontiera – Atenționări și măsuri crescute pentru crescători în prevenirea infestării cu pestă porcină

Deși nu a fost diagnosticat nici un caz de pestă porcină în țară sau în județ, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin atrage atenția că există un risc de pestă porcină africană iar crescătorii trebuie să ia măsuri.

În prezent sunt două focare de pestă porcină în Republica Moldova, iar în urma unei adrese pe care DSVSA a primit-o privind evoluția acestei boli, instituția a decis convocarea centrului local de combatere a bolilor pentru a adopta un plan de măsuri privind ridicarea gradului de atenție asupra crescătorilor de porcine din județ și asupra exploatațiilor comerciale. Vestea bună este că boala nu se transmite la om, dar impactul economic în cazul în care boala ajunge la noi este unul foarte mare atât prin mortalitatea crescută a animaleolor, cât și prin costuri foarte mari privind măsurile de eradicare și prevenire a bolii.

Ultimul focar de pestă porcină clasică identificat în România a fost în anul 2008, iar de atunci, prin programul de supraveghere desfășurat la nivel național, nu s-au mai înregistrat focare, au precizat reprezentanții DSVSA Caraș-Severin într-o intervenție în ședința Colegiului Prefectural. Instituția continuă campania de informare în județ cu privire la evoluția acestei boli, mai ales a pestei porcine africană. În țară nu a fost niciodată identificată niciodată npesta porcină africană, foarte virulentă, ci doar pesta porcină clasică.

În acest sens s-au luat măsuri la puctul de trecere a frontierei Naidăș privind mobilitatea animalelor. S-a interzis trecerea graniței a animalelor vii care nu corespundeau și a fost oprită introducerea în România a produselor de origine animală.

Comentarii

comentarii