Meserii care pier odată cu meseriașii – Ultimul fântânar din Valea Almăjului VIDEO

Bănățeanul Nicolae Cîrciobăț, este de loc Valea Almăjului, din satul Bănia. Nicolae este un bărbat trecut de 60 de ani și din păcate, el este ultimul meșter fântânar din Valea Almăjului. Marea temere a lui este că odată cu el, se va stinge și acest meșteșug. Și astfel, câteva zeci de mii de locuitori, de oameni care locuiesc pe văi, dealuri și munți, nu vor mai avea la cine apela pentru apa cea de toate zilele. Din păcate, în echipa lui cu care aduce apă almăjenilor, nu se află niciun tânăr pe care să îl învețe tainele descoperirii izvoarelor și dezlegării apelor.

Nicolae Cîrciobăț, zis Boboc, are 65 de ani și de o viață întreagă sapă și zidește fântâni. În Banatul Montan, acestora li se spune ,,bunare” și sunt zidite numai cu bolovani de râu, fără nici un strop de mortar. Doar fântânarii din zona de munte știu taina zidirii și clădirii pietrelor în așa fel încât pereții bunarului să nu se prăbușească.

Primei fântâni i-a slobozit izvoarele, a săpat-o și a zidit-o la 25 de ani. Și de atunci, de 40 de ani, Nicolae a scos la suprafață izvoare ascunse ale fântânilor în toată Valea Almăjului. Peste 180 de fântâni din satele din valea miracolelor, dar și din Reșița și chiar din județul Hunedoara, sunt făcute de Boboc. În meșteșugul fântânii au mai intervenit și câteva elemente moderne cum ar fi motopompa, dar în rest, Boboc folosește aceleași materiale și metode pe care le știe din tinerețe.

Fântânarul simte că de la un an la altul, mâinile îl dor tot mai tare, că șalele îl cam țin când ridică bolovanii sau că privirea îi este cam încețoșată. Nu se plânge, ceasul biologic merge înainte, dar marea supărare a lui Boboc, este că în momentul în care nu va mai putea coborâ în bunar, nu are cui preda ștafeta.  Deși primește ajutor la de la săteni și tinerii îl privesc cu admirație cum lucrează în mărruntaiele pământului, în echipa sa de muncitori, nu este nimeni care să aibă mai puțin de 60 de ani. 

Un material video realizat de Dan Liut la Bania

Comentarii

comentarii