METAL – primul concurs de enduro mountainbiking din Romania

metal1Aşa cum am promis în momentul în care am decis ca, după 7 ani de Banat Mountain Bike Maraton, ediţia din 2012 să fie ultima, ne întoarcem în 2013 cu un alt eveniment dedicat cicliştilor montani. Este vorba despre METAL care pare sa fie primul eveniment Enduro Mountain Biking din Romania şi a cărui primă ediţie va avea loc la Reşiţa în 2-3 noiembrie. METAL este organizat în parteneriat cu Centrul de voluntariat Reşiţa, Asociaţia Prietenii munţilor şi în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin.
Este un eveniment al cărui nume este inspirat de tradiţia industriala de la Reşiţa, dar şi un acronim ce porneşte de la conceptele ce îi stau la bază: mountainbike, enduro, trail, all mountain. Anul acesta va fi un experiment şi pentru noi, de aceea am hotărât să admitem în concurs numai 70 de participanţi în ciuda cererii mari din partea doritorilor din întreaga ţară. Cei 70 de participanţi sunt atât de la noi din judeţ, dar şi din Timiş, Arad, Bucureşti, Maramureş, Bihor, Sibiu, Cluj, Hunedoara sau Argeş.
METAL se desfăşoară in principal intr-un format de tip raliu cu 4 probe speciale cronometrate, in general pe poteci care coboară dar care au si zone de urcuş. Probele speciale sunt foarte diferite ca ritm dar si ca stil de abordare, sunt in principal in păduri cu obstacole naturale, zone pietroase si desigur poteci cursive care se parcurg in plina viteza. Exista si etape de legatura intre probele speciale, care au un timp maxim de parcurgere dar acesta este unul relaxat (care le permite participantilor sa se odihneasca sau sa socializeze in timp ce le parcurg). Traseul de concurs este in zona centrul Resitei pe dealurile din jurul acestuia, Poiana Golului si Dealul Ciorii acumulând o diferenţă de nivel de aproximativ 1400 m.
Este un tip de cursa accesibil tuturor mountain bikerilor, nu doar celor care au o conditie fizica foarte buna si se adreseaza in principal celor care indragesc all mountain-ul. Potecile pe care se desfasoara probele speciale sunt 80% coborare si au multe sectiuni de nivel tehnic mai ridicat, iar greselile inseamana pierdere de timp – deci nu e suficient sa fii cel mai rapid tot timpul. METAL are 4 probe speciale pe distante intre 1 – 3 km iar distanta totala, cu tot cu secţiunile de legătura, este de aproximativ 35 km.
METAL este organizat 100% de voluntari, până în acest moment fiind investite peste 300 de ore de voluntariat în pregătirea concursului, iar în ziua concursului vor fi mobilizaţi în jur de 50 de voluntari de toate vârstele (pe trasee, la punctele de strat şi finish, în zona de înscriere, etc.).


Mai multe informaţii pe: http://metal-enduro.blogspot.ro/

Comentarii

comentarii