VIDEO Mici cu bacteria E- coli intr-un supermarket din Resita – DSV a intrat in actiune – NU sunt imbolnaviri

Inspectorii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Caraş-Severin au depistat E.coli la un lot de carne de mici, comercializat într-un supermarket din Reşiţa, respectiv, 12 caserole a câte 500 de grame de carne măcinată, de vită şi oaie, care însă au fost vândute înainte ca rezultatele analizelor de laborator să fie finalizate.

”Au fost dispuse măsuri de transmiteri prin sistemul rapid de alertă şi a fost notificat judeţul de unde provenea producătorul respectivului produs. Cantitatea de şase kilograme de carne, comercializată la Reşiţa, expira la data de 22 iulie, iar buletinul de analiză a venit în data de 29 iulie, când acest produs nu a mai fost regăsit pe rafturi, fiind, probabil, cumpărat deja. Supermarketul controlat a respectat toate condiţiile sanitar-veterinare indicate de producător. Da, producătorul este din Vâlcea, după cum deja s-a spus în media”, a declarat, joi, Dorin Imbrea, directorul adjunct al DSVSA Caraş-Severin.

La data emiterii buletinului de analiză, de către IISPV, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Caraş-Severin a efectuat un control la supermarketul respectiv, dar inspectorii nu au mai identificat nicio cantitate din acest produs.

”În vederea determinării prevalenţei de Escherichia coli (E coli) de pe suprafeţele carcaselor de bovine şi ovine, din carnea proaspătă, carnea tocată, carne preparată, din lapte şi produse din lapte, la nivelul României, prin dispoziţiile date de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară, a fost întocmit un program de prelevare de probe. Urmare a recoltării din acest supermarket din Reşiţa, la un produs de pastă de mici din carne de vită-oaie a fost găsită Escherichia coli. Desigur, au fost urmate instrucţiunile ce trebuiau efectuate în astfel de cazuri”, a afirmat Dorin Imbrea.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin a precizat că bacteria E Coli este una comună, care există în sistemul digestiv al omului.
”O parte poate să dezvolte, însă, o toxină – SHIGA- care dă complicaţii, infecţii ale sistemului urinar. Cel mai periculos este pentru copiii sub cinci ani şi pentru persoanele vârstnice. Se manifestă, în general, prin scaune diareice cu sânge şi febră. Nu se recomandă antibiotic, dar este necesară reechilibrarea electrolitică a organismului şi hidratarea. Dacă simptomele persistă, persoana în cauză trebuie să se prezinte la medic. E Coli se mai poate lua, pe lângă alimentele din carne şi lapte, şi din alimente nespălate ori după contactul cu animale.

Comentarii

comentarii