Video – Mii de cărășeni, fără centre de permanență și la mila lui Dumnezeu

O nouă palmă peste obrazul românilor din Caraș Severin sună sec și dureros a neputință. Prin aceasta, autoritățile aruncă civilizația bănățenilor cu zeci de ani în urmă. Aceasta doare cu atât mai mult cu cât se ia în calcul că este dată de autoritățile de la București, cei care ar trebui să se ocupe de aceste probleme de interes public, și o să vedeți de ce.

În luna aprile a anului trecut, chiar de 1 aprilie, un ordin sec de la Ministerul Sănătății anunța sec că spitalele din Bozovici, Anina și Bocșa, se închid. Medici, asistente și personal medical rămas fără locuri de muncă. Mii de locuitori au rămas fără asistență medicală de ambulatoriu. De ochii lumii, în locul spitalelor, au fost organizate așa zisele ,,centre de permanență”- adică, un loc în care oamenii să vină atunci când au probleme deosebite. Nu a contat că au murit oameni fiindcă cel mai apropiat spital este la 120 de km de Bozovici sau că femeile au născut pe drum. Respectivele centre erau și ele de folos- mai pentru scos un fir de la o cusătură chirurgicală făcută la Reșița, mai o copcie la un cap spart, mai o intervenție la o tăietură produsă în gospodărie pe când badea Ion ascuțea coasa. Unde mai pui că tot acolo, cei ce urmau un tratament medical injectabil, aveau unde să apeleze.
Dar, de la 1 iulie s-a terminat și cu acestea. Toate centrele din Caraș Severin sunt închise. Ultimul s-a închis la 6 iulie – este vorba de cel de la Bocșa. Primul a fost închis cel din Bozovici, a urmat Anina și cum spuneam, Bocșa. Medicii care le deserveau nu prea și-au luat banii, au tras-o și târâit-o un timp și când chiar nu s-a mai putut, au anunțat că își încetează activitatea.
De pildă, Centrul de permanenta din Bocsa, are porțile închise de o săptămână. Centrul deservea aproximativ 30.000 de cetățeni în domeniul medical și aici pacienții primeau îngrijirile medicale de care aveau nevoie in cazul in care nu necesitau intervenție medicala de specialitate.
De când a fost închis, Spitalul din Bocsa, în locul acestuia a fost inființat Centrul de permanență medicală. Toți bocșenii apelau la cei 6 medici pentru îngrijirile medicale de care aveau nevoie, însă de o săptămână acest centru a fost inchis deoarece contractul care era încheiat cu Casa de Asigurari de Sănătate a expirat de la finele lunii aprilie. Cu toate acestea, centrul a funcționat în continuare până acum o săptămână.
Primarul orașului Bocsa, Eugen Cismaneanțu, spune că a fost anunțat de închiderea centrului, dar în prezent, primăria Bocșa finanțează cheltuielile de întreținere a spațiului și a aparaturii medicale, însă legislația în vigoare nu permite și finanțarea pentru salariile celor 6 medici si 6 asistenți care își desfășoară activitatea în Centrul de Permanență.
Doctorul Luca Dragoș, directorul Direcției de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin, spune că ,, cele trei Centre de Permanență au fost închise pentru că nu mai sunt fonduri iar redeschiderea lor depinde de Ministerul Sănătății de la care vin banii”
Până atunci, Dumnezeu cu mila. Ori nu rogi să nu te îmbolnăvești, ori mergi cu taxiul sau te duc alții la spital dacă ai nevoie de o intervenție de urgență”.

Comentarii

comentarii

2 thoughts on “Video – Mii de cărășeni, fără centre de permanență și la mila lui Dumnezeu

  1. ca iti convine sau nu- asta este! avem cele mai multe exclusivitati. mai arata-mi la cineva sau careva din asa zisele ziare on-line, materialul asta si apoi mai vorbim. asa ca………..

Comments are closed.