Milițienii din Poliția Română: verificări pentru semnatarii petiției de la Râul Alb

Comunicat de presă – ActiveWatch

ActiveWatch și APADOR-CH protestează față de abuzurile grosolane, incompatibile cu normele statului de drept, prin care sunt hărțuite persoane care și-au exercitat dreptul la petiționare. Apreciem comportamenul Poliției Române ca fiind unul de tip milițienesc, similar poliției politice.
În esență, în ultimele zile reprezentanți ai Poliției Române au chemat la secții pentru audieri sau au căutat la domiciliu sau la locul de muncă mai mulți cetățeni din țară, cu pretextul de a verifica dacă au semnat sau nu o petiție online. Oamenii semnaseră un document care critica lipsa de reacție a unor instituții publice din Hunedoara cu privire la gestionarea conflictelor și controverselor apărute din cauza micro-hidrocentralei de pe Râul Alb. Prin petiție, adresată printre alții și Ministrului de Interne, se solicita inclusiv demiterea unui șef de Inspectorat Județean de Poliție.

Considerăm că măsurile autorităților sunt excesive și de natură să îngrădească abuziv exercitarea unui drept constituțional, dreptul la petiționare. Potrivit RomâniaCurată.ro, zeci de persoane au fost conduse la secții pentru a fi audiate și pentru a declara în scris că au semnat respectiva petiție. În realitate acțiunile polițiștilor au caracter de hărțuire și represalii la adresa unor cetățeni care au îndrăznit să își exercite un drept și poate constitui, mai ales pentru inițiatorii ei, infracțiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. 1 Cod Penal.

Mai mult, Poliția Română nu a oferit nici până acum un punct de vedere public care să justifice acțiunile din ultimele zile, ceea ce ridică noi suspiciuni cu privire la motivele pentru care sunt mobilizate atâtea forțe și resurse pentru a verifica semnatarii. Mai eficient și mai responsabil ar fi fost ca autoritățile române să analizeze în ce măsură conținutul petiției era îndreptățit și să verifice dacă entitățile criticate de cetățeni și-au respectat misiunea și au acționat în consecință.

Ultimii ani au demonstrat că România are o problemă cu modul în care autoritățile se raportează la cetățenii care protestează, în stradă sau prin intermediul petițiilor. Poliția Română are responsabilitatea să apere cetățenii, nu să îi trateze cu ostilitate, mai ales atunci când ei reclamă neregularități comise de poliție.
Considerăm că această situație este extrem de gravă și transmite un mesaj extrem de periculos în spațiul public în sensul că aceia dintre cetățeni care se implică în acțiuni critice la adresa autorităților riscă să fie victimele unor represalii.
Solicităm IGPR și MAI să prezinte o explicație publică situației. Concret solicităm următoarele clarificări:
1. Cine și în ce modalitate a sesizat poliția;
2. Care sunt indiciile concrete care justifică inițierea acestor verificări;
3. Pentru ce faptă și încadrare juridică se efectuează cercetările;
4. Câți polițiști sunt implicați în această acțiune de verificare și care este costul estimat al unei astfel de cercetări.

APADOR-CH: str. Nicolae Tonitza 8A, Sector 3, Bucuresti, 030113, Romania
Tel: (+40) (21) 312.45.28 Fax: (+40) (21) 312.37.11
e-mail: office@apador.org website: www.apador.org

Comentarii

comentarii

One thought on “Milițienii din Poliția Română: verificări pentru semnatarii petiției de la Râul Alb

  1. In timpul acesta bestiile atacatoare de pe Raul Alb, in loc sa fie arestate preventiv ca pericol public, se lafaie in libertate si figureaza in proces ca martori! Atacatorii sunt martori??! Iar seful lor isi plateste articole care sa sustina ca este paralizat, cand de fapt nici poveste, si a fost lasat sa iasa din tara. Tot el face pe victima! Si a plecat din tara pentru ca aici, oricata mita ar fi platit, tot s-ar fi aflat ca nu are maduva sectionata si probabil nici macar fractura, dupa ce s-a aruncat pe capota masini care mergea incet (si nu avea cum sa-l loveasca) si a cazut lateral.

Comments are closed.