Minunea ascunsă din catacombele Pieței Hercules din Băile Herculane – Băile Imperiale Apollo VIDEO

Ce nu au făcut instituțiile de cultură județene și naționale, a făcut un fost ospătar din Băile Herculane. Fără nici o pregătire în domeniul artei, dar mare iubitor de istorie și de ce nu – de patrie și locurile natale, prin forțe proprii și pe propria cheltuială, omul a scol la lumină adevărate comori arheologice și locuri încărcate de istorie și de mult uitate.

Orașul stațiune bimilenar Băile Herculane, încă mai au secrete sau minuni pe care ni le arată acu sau care sunt redescoperite după zeci de ani de uitare. Așa este și cazul Băilor Imperiale Apollo – sunt undeva la vreo 15 m sub nivelul Pieței Hercules în catacombele fostului complex hotelier Apollo şi ..aproape nimeni nu știe de ele. Baia Apollo are peste 2000 de ani și este una dintre primele băi construite de romani pe Valea Cernei în perioada de dezvoltare romană. Din păcate, după două milenii de funcționare, băile în forma lor actuală, au fost abandonate odată cu centrul istoric al stațiunii. De fapt atunci când tot centrul vechi a ajuns o ruină în urma șmenurilor imobiliare şi al privatizării cu cântec al bazelor de turism şi al stațiunilor de pe vremea guvernului Năstase cu Agaton la Ministerul Turismului.

După aproape 20 de ani de abandon, un fost ospătar – Iancu Dumitru – care a lucrat pe vremuri la restaurantul Apollo din cadrul fostului complex și care acum are deschis un punct de vânzare de suveniruri în apropiere, a avut ideea de a cere permisiunea proprietarului (fiul omului de afaceri Verbinski) şi a intrat în catacombele pline cu moloz şi mizerii. Locul în care pe vremuri funcționau băile Apollo. A scos gunoiul aruncat acolo timp de 20 de ani, a spălat pardoseală, a reparat țevile sparte, a schimbat parte din ferestre și a dat altă față vechilor băi. Autodidact, Iancu dorește să arate publicului de ce au fost în stare înaintașii noștri. Și are darul de a explica pe înțelesul tuturor măreția perioadei romane, dar și dea lungul istoriei. pereții sunt plini cu tablouri ale personalităților care au trecut pe acolo. Pe cheltuiala să și cu forțe proprii, Iancu Dumitru a muncit mult și acum Baia Apollo a fost amenajată sub forma unui muzeu. Sălile și bazinele au primit numele personalităților care au vizitat băile și au făcut tratament la Băile Apollo. Iancu invită cadrele didactice să vină cu copiii că să vadă aceste vestigii. Totul gratuit.

Acolo, la aproape 15-20 de metri sub nivelul pieței, sunt vestigii istorice de care unii au uitat sau de care mulți nu mai știu: țevi și conducte din lemn de pin şi ceramică originale și bazinele de pe vremea romanilor, pavaje vechi de sute de ani, – dar pe care au călcat regii României, mari personalități ale istoriei și culturii românești și europene sau împărații Imperiului Austro-Ungar, Împărăteasa Sissy și alții. Acolo în catacombe, pe pereți încă există picturi sau basoreliefuri și alte vestigii, dar omul nu s-a atins de nimic pentru a nu strica ceva. A scos tone de gunoaie, le-a curățat de praf și mizerii peste tot și a dat o viață nouă catacombelor.

Prin ceea ce a făcut, fostul ospătar a amenajat involuntar singurul muzeu al stațiunii Băile Herculane fiindcă altul nu mai există. A existat un muzeu al orașului în clădirea Cazinoului, apoi a fost mutat în Vila Elisabeta, apoi de acolo a fost mutat din nou și acum, ce a mai rămas din exponate sunt depozitate pe undeva…..

Omul are firmă deschisă, totul este legal. Fiindcă tot el este și ghid, ca să nu dea informații greșite, a studiat multe de cărți și tot ce este legat de locul respective și Băile Herculane. Știe foarte multe amănunte despre aproape toate personalitățile care au fost acolo la tratament. De la Iancu am aflat și noi că de la Baia Apollo pleacă un tunel subteran care comunică pe sub Piața Hercules, printr-un tunel subteran cu Pavilionul 5 – Pavilionul armatei aflat peste drum. Băile au trei bazine mari de tratament – asta în afara celor 32 de cabine prevăzute fiecare cu un bazin tip cadă. Cele 3 bazine mari sunt realizate din marmură albă și roșie. Acestea erau destinație tratamentului – unul pentru bărbați, altul pentru femei și al treilea pentru militari.

Atunci când Iancu Dumitru a redat circuitului turistic aceste minuni de care nici măcar locuitorii din Herculane nu știu, s-au găsit ,,mulți deștepți și specialiști peste noapte” care să-i conteste munca și realizările. Fiind vorba de un muzeu privat, instituțiile de cultură, nu au nici o competență în interiorul clădirilor și al exponatelor. Totul este privat, cuprins într-un inventar al locului și ce este în interiorul clădirilor, aparține proprietarilor exact ca în cazul picturilor sau al sculpturilor ori al mașinilor de epocă. Proprietarul trebuie să respecte aspectul exterior al clădirii care se încadrează în peisajul locului și în planul urbanistic al centrului istoric. În plus, omul nu a intervenit fizic cu absolut nimic asupra vestigiilor. Deci – Iancu Dumitru nu încalcă nicio lege. Intrarea este 10 lei pentru adulți și gratuit pentru copii.

Comentarii

comentarii