Moara unde ,,se macină timpul și întineresc oamenii”- resuscitată VIDEO

Un grup de studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din Timişoara, împreună cu mai mulţi voluntari, intervin în aceste zile pentru salvarea uneia dintre cele mai degradate mori pe apă din celebrul complex mulinologic de la Rudăria, din Caraş Severin, complex ce numără 20 de mori ci ciutură. Locul este unic în România şi în Europa. Tinerii fac parte din proiectul ,,Ambulanţa pentru Monumente Banat”, care are ca obiectiv salvarea patrimoniului imobil, prin punerea în siguranţă a unor obiective importante aflate în stare avansată de degradare sau de pre colaps cu ajutorul voluntarilor.

Moara ,,Îndărătnica de la perete” de pe Valea Rudăriei (Comună Eftimie Murgu), este una dintre cele mai vechi mori de apă din lume, pe care cei de la Ambulanța pentru Monumente Banat au început să o repare zilele acestea. Legenda spune că, dacă mergi la Moara Îndărătnica dintre râuri, poți da timpul înapoi, ajutat de roată morii.

Pe Valea Rudăriei, în frumoasa zona a munților Locvei, sunt 20 de mori de apă vechi de sute de ani. Între pietrele lor învârtite de apă, s-au născut basme care s-au transmis din generație în generație. Pe lângă faptul că zona și morile oferă turiștilor un peisaj magnific, aici încă se mai face faină de porumb ca pe timpuri. Morile aparţin ,,rândașilor” adică sătenii care au rând la moară din generație în generaţie.

În urmă cu patru ani, ploile torențiale au umflat apele Rudăricăi şi au adus aluviuni care au distrus grav câteva mori. Printre cele afectate a fost și ,,Moara Îndărătnica de la părete”, pe care rândașii au și abandonat-o din diferite motive, principalul fiind acela că nu au putere financiară pentru o asemenea lucrare.

Ce este interesant, este că nici timpul și nici aluviunile nu au putut să o doboare. S-a încăpățânat și a rămas în picioare, așteptând ca cineva să o repare pentru a „măcina timpul din nou”. Și miracolul s-a produs.

O inițiativă a tinerilor de la asociația ,,Ambulanța pentru Monumente Banat” la care s-au alăturat studenți de la Facultatea de Arhitectură din Timișoara, voluntari din mai multe părți ale țării, câțiva elevi de la Școala Generală Eftimie Murgu, localnici, un meșter șițar din sat și cu sprijinul primăriei, au demarat un proiect prin care se dorește repunerea morii în funcționare.

Aceştia s-au strâns la Rudaria şi s-au apucat să repare moară sub îndrumarea satenilor bătrâni din Rudăria.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii