Morile pe apă de la Rudăria își așteaptă turiștii și în vara lui 2022 cu peisaje de vis și făină de mălai la piatră VIDEO

Sezonul turistic și al vacanțelor a pornit în forță în cel mai mare parc mulionologic din România și din sud-estul Europei. Cei care vor să stea departe de căldura și de înghesuiala de la oraș, își pot petrece minivacanțele sau concediile și în frumoasa și pitoreasca zonă a Văii Almăjului. Cascadele Bigăr, Cârșa și Moceriș, Cheile Nerei, Lacul Dracului, Mânăstirile Țara Almăjului și Putna și Morile de la Rudăria sau din Clisura Dunării, sunt doar câteva obiective turistice care cu siguranță vor încânta turiștii.

Turiștii sosiți în inima Banatului Montan pe Valea Rudăricăi și vizitează complexul său mulionologic, spun cu toții că locul este unic și sublim, că este un paradis. Aproape toți au aflat despre acest obiectiv turistic de pe internet sau de la prieteni fiindcă promovarea turistică a zonei este aproape zero.

Valea Rudăricăi aflată la ieșirea din satul Eftimie Murgu spre Munții Locvei, este locul unde de sute de ani, localnicii din Rudăria au pus apa la muncă lăsând-o să învârtă pietrele de moară de la salba de mori – unele dintre ele săpate în stâncă. Istoria morilor este veche de tot, se pierde  în negura timpului și mai toți știu că acolo există de când se știu. Sunt morile la care sătenii își macină boabele de porumb și de grâu pentru consum propriu sau pentru hrana animalelor din gospodării.  

La Rudăria – azi Eftimie Murgu, sunt 22 de mori cu ciutură vechi de când satul. Dintre acestea, 18 încă funcționează și azi. Ele macină zi și noapte grânele pentru localnici și turiștii curioși care vin în zonă din ce în ce mai mulți. Au aflat de mori de la tv sau de pe internet și au venit curioși să vadă tehnica măcinatului. Odată ajunși pe Valea Rudăriei, sutele de turiști sosiți zilnic din toată țara, rămân fascinați de ce găsesc acolo.

Pe lângă peisajul de vis unde pereții muntelui se ridică de-o parte și de alta a albiei pârâului, morile pe apă, tehnica veche și explicațiile morarilor, turiștii mai găsesc produse artizanale pe care localnicii le pun spre vânzare. Trăistuțe, botoșei, ciorapi și mănuși din lână, răchie de prună și din mere, siropuri din toate plantele ce cresc în Munții Locvei și pe văile apelor, miere de albine, brânză de oaie, ouă proaspete de găină și celebra făină din mălai.

Aerul proaspăt, apa curată precum cristalul, munții și dealurile împădurite și morile pe apă vechi, îi atrag ca un magnet pe turiștii din întreaga țară. Aceștia sunt așteptați cu fel de fel de bunătăți în Poiana Rudăricăi în capătul complexului.  

Unii au ajuns pentru prima dată în zonă și spun că vor veni cu mare drag și altă data. Alții au mai fost la Rudăria de mai multe ori și s-au întors acum cu mare drag. Cert este că morile de la Rudăria, au devenit în ultimii ani și mai ales acum după prăbușirea cascade Bigăr, polul turismului de pe Valea Almăjului.

Un reportaj de Adi Neagu!

Comentarii

comentarii